Radnice v Lysé nad Labem, Lysá nad Labem

Radnice v Lysé nad Labem

Lysá nad Labem, Husovo náměstí 23/1

Není tu akce, kterou Radnice v Lysé nad Labem pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyART LISSA
  • Ohodnoť místo

Budova radnice je patrový dům obdélné disposice s dominujícím podloubím. Podloubí je zaklenuto v západní části třemi poli křížové klenby, na východě valenou klenbou s trojúhelnými výsečemi. Ve střední ose hlavního průčelí jsou osazeny v pískovcovém ostění hodnotné vstupní dveře, skládané v dolní části do kosočtverce, v horní polovině paprskovitě. Fasáda je členěna soklem, vodorovným plastickým pásem mezi patry a profilovanou podstřešní římsou. Barevné pojetí průčelí je záměrně výrazné - omítka žluté barvy, oblouk podloubí, jižní nároží a plastické části barvy červené. Střecha je sedlová, krytá taškami a opatřena vikýři otevřenými do náměstí.

Radnice je jedním z nejvýstavnějších domů ve městě. Vlastní výstavba radnice byla realizována v letech 1746-1747 v pozdně barokní podobě.

K východnímu průčelí domu přiléhá klenutá brána s pískovcovým ostěním. Na vrcholku brány stávala pískovcová socha ochránce města před požárem sv. Floriána, která je v současné době umístěna v sále požární zbrojnice.

Památkově hodnotný je vedle honosného exteriéru též interiér, a to zejména křížovými a valenými klenbami s trojúhelnými a pětibokými výsečemi v přízemí i patře. V patře se nachází též místnost, která je vyzdobena štukovým stropem. Budova staré radnice je v patře propojena s novodobou přístavbou městského úřadu. Z přízemí sem byly přemístěny cenné dveře z 1. poloviny 19. století, pobíjené plechem.

Radnice je státem chráněnou kulturní památkou.

Podkroví staré radnice v Lysé nad Labem z r. 1747 je miniaturní kulturní a společenský sál s kapacitou až 70 osob.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Radnice v Lysé nad Labem: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!