Kostel svatého Vavřince, Brno

Kostel svatého Vavřince

Brno, Kristenova 25

Není tu akce, kterou Kostel svatého Vavřince pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.farnostkomin.cz

Římskokatolický farní kostel svatého Vavřince se nachází v Kristenově ulici v brněnské městské části Komín. Fara se nachází vzadu za kostelem, v sousedství školní budovy.

Kostel byl vystavěn roku 1324 dvojnásobnou královnou Eliškou Rejčkou, aby na něj byla přenesena farní práva kostela Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně, který se stal chrámem klášterním. Roku 1720, při velkém požáru Komína, vyhořel i kostel. K jeho celkové opravě došlo až v letech 1883–1884 podle návrhu zemského konzervátora a diecézního architekta Augustina Prokopa. Přitom byla na cimbuřím zakončené hranolové věži vystavěna jehlancovitá nástavba ukončená křížem.

Podle návrhu akademického architekta Antonína Blažka z Králova Pole byl kostel v letech 1911–1913 zásadně přestavěn, nová a větší hlavní loď byla probourána a postavena napříč k původní lodi. Původní presbytář tvoří dnes boční kapli s oltářem. Rozsáhlé opravy si kostel vyžádal na přelomu 20. a 21. století, kdy byla zrekonstruována věž, fasáda, kamenný portál, střecha i varhany a před kostelem umístěna kašna, s kamennou plastikou, představující Starý a Nový zákon.

Jde o farní kostel komínské farnosti. Pravidelně se zde slouží mše svaté.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Kostel svatého Vavřince: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!

Kousek odtud doporučujeme...

Je libo tematický výlet po okolí?

Počasí v okolí města Brno?