Kostel sv. Prokopa, Bezděkov nad Metují

Kostel sv. Prokopa

Bezděkov nad Metují

Není tu akce, kterou Kostel sv. Prokopa pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo

Kostel sv. Prokopa v Bezděkově nad Metují byl vybudován v letech 1724 - 1727 na vyvýšeném místě na okraji vesnice při křižovatce cest vedoucích do Police nad Metují, Machova a Náchoda.

Ačkoliv obec Bezděkov již geograficky nespadá do oblasti Broumovska, podléhala břevnovsko-broumovskému opatství. A právě proto byl návrhem novostavby zdejšího kostela pověřen Kilián Ignác Dientzenhofer, tehdejší dvorní architekt opata Otmara Zinke.

Loď kostela má půdorys lehce protáhlého osmiúhelníku, prostor kněžiště ukončuje půlkruhová apsida a pravoúhlé výklenky kaplí po jižní a severní straně lodi spojují úzké chodbičky se sakristiemi na obou stranách presbytáře. Na hlavním oltáři nalezneme obraz Setkání knížete Oldřicha se sv. Prokopem - patronem kostela.

Z předsíně kostela vedou na kruchtu a do věží kostela schodiště. V roce 1999 dostal kostel nový zvon a hodiny, kolem se rozprostírá hřbitov.

Kostel sv. Prokopa se řadí do tzv. broumovské skupiny - unikátního souboru barokní sakrální architektury postavené podle plánů známých architektů a stavitelů Kryštofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce v relativně krátkém rozmezí let 1709 - 1743.

Proč právě sem: poznejte genia loci tohoto místa či si do zdejšího kostela zajděte na koncert v rámci každoročního hudebního festivalu Za poklady Broumovska.

Foto: Ewwwa, CC BY-SA 3.0.

 


Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Kostel sv. Prokopa: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!