Městské muzeum v Ústí nad Orlicí, Ústí nad Orlicí

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 72

Není tu akce, kterou Městské muzeum v Ústí nad Orlicí pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.muzeum-uo.cz

Historie muzea se váže k roku 1883, kdy svou sbírku zbraní a dalších starožitností vystavoval v domě s č. p. 376 František Egerle. Ale muzeum jako takové bylo zřízeno až v roce 1908, a byla mu vyčleněna místnost Občanské záložny. Zde pokračovala i výstava Egerleho. V roce 1922 se muzeum přestěhovalo do Klementina a bylo otevřeno veřejnosti. Sbírky se rozšířily, a bylo potřeba hledat nové prostory, kterými se stala budova radnice.

V roce 1939 německá okupační moc přestěhovala muzeum zpět do Klementina, a odtud pak zase zpět do půdních prostor radnice. Rozmezí let 1964-1966 představovalo pro muzeum v Ústí nad Orlicí likvidaci. V roce 1971 vzniká v Hernychově vile Památník revolučních tradic, jako oddělení nejnovějších dějin Okresního muzea ve Vysokém Mýtě. Následně v roce 1987 toto oddělení plní i úlohu městského muzea. A v roce 1990 vzniká se sídlem v budově č. p. 932 Městské muzeum v Ústí nad Orlicí. Muzeum bylo nuceno se ještě několikrát přestěhovat.

Nicméně v roce 2008 došlo k rekonstrukci Hernychovy vily a k otevření Městského muzea v Ústí nad Orlicí a společně s Kulturně společenským centrem zde zahájilo svou výstavní činnost.

Foto: Facebook Městského muzea



Městské muzeum v Ústí nad Orlicí a okolí - aktuální program

Momentálně se zde nic nekoná. Víš o akci, která tu chybí? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!