Blíží se premiéra nového filmu Roberta Sedláčka: Rodina je základ státu


Když vám hoří půda pod nohama, není nad rodinný výlet... Touto myšlenkou hlavního hrdiny by se dal uvést očekávaný film respektovaného scenáristy a režiséra Roberta Sedláčka, Rodina je základ státu. Rodinné drama a současně road-movie reflektující dění v dnešní společnosti vstoupí do kin již 13. října. V hlavních rolích se můžeme těšit na herce známé ze Sedláčkových předchozích filmů, Igora Chmelu a Evu Vrbkovou, kteří ve filmu ztvárnili manželskou dvojici – ústřední nositele děje. Film láká na kvalitní obsazení i ve vedlejších a epizodních rolích, v nichž se představí například Simona Babčáková, Marek Taclík, Jan Budař, Martin Finger nebo Jiří Vyorálek. Autorkou hudby a textu úvodní písně nazvané Smiluje a spoluautorkou filmové hudby je Lenka Dusilová. Nevšední role připadla akusticky obdařené skulptuře Krištofa Kintery, která se objevuje v jedné ze scén a byla vytvořena speciálně pro tento snímek.¨

Příběh inspirovaný skutečností vykresluje zprvu bezstarostný rodinný život, který se postupně dostává do krize. Libor (Igor Chmela), bývalý učitel dějepisu, dosáhl vysokého manažerského postu ve významném finančním ústavu a řadu let si spokojeně žije společně se svou rodinou v luxusní vile na okraji Prahy. “Dolce vita“ ale netrvá věčně a na povrch začnou vyplouvat machinace s penězi klientů týkající se celého vedení banky. Libor se následně ocitá pod dohledem policejních vyšetřovatelů, kteří mu začnou tvrdě šlapat na paty. Snaží se uniknout před hrozícím vězením a oddálit osvětlení celé situace své nic netušící manželce (Eva Vrbková). Rozhodne se tak pro netradiční útěk, kdy pod záminkou společné dovolené odveze celou rodinu na Moravu.

Úprk před spravedlností se stane cestou plnou hledání ztracených vztahů nejen mezi „uprchlíky“, ale také s jejich spolužáky z vysoké školy (Jiří Vyorálek, Simona Babčáková), které náhodou potkávají a kteří žijí své „obyčejné“ životy v okresním městě. Po krátké době ale policie odhaluje další souvislosti včetně místa, kde se rodina nachází, což odstartuje skutečné rodinné drama a stále se zrychlující cestu – útěku před spravedlností i pod povrch vztahů v rodině.

Původně dokumentarista, scenárista a režisér Robert Sedláček vstoupil do širšího povědomí filmových diváků ceněnými snímky jako Pravidla lži (2006), Muži v říji (2009) nebo metaforickou satirou o českých rekordmanech Největší z Čechů (2010). Rodina je základ státu vypráví o vlastnosti, kterou v sobě všichni nosíme – přirozené tendenci hromadit majetek a stále snadněji přistupovat na kompromisy. Vůbec poprvé se v českém hraném filmu objevuje fenomén „tunelování bank“, který je jedním z ukazatelů ekonomické i morální situace ve společnosti.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!