Nový muzikál "Kvítek z horrroru" v Městském divadle Brno

Nový muzikál "Kvítek z horrroru" v Městském divadle Brno 

Před časem se v médiích objevila zpráva o exotické masožravé rostlině (konkrétně jde o druh špirlice nachová), která se objevila u obce Křižánky ve Žďárských Vrších. Přestože jde o rostlinku, jejímž přirozeným domovem jsou rašeliniště na americkém kontinentu, zdálo se, že se jí na Vysočině daří, dokud si ji někdo z hlíny nevyrýpnul a nedonesl domů pro vlastní potěchu. Podobnou zápletku má i nový komediální muzikál Kvítek z horrroru, který chystáme jako poslední premiéru této sezony na Hudební scéně. Nenápadný, trošku zakřiknutý, nicméně velmi sympatický prodavač Seymour v jednom malém, ušpiněném květinářství na rohu jakékoli americké zaplivané ulice shodou podivných náhod získá neobvyklou kytičku. Kvítek je to nesmírně zvláštní a zajímavý a stačí jej jen na chvilku vystavit ve výloze obchodu, aby se na něj chodili zákazníci dívat zblízka a při té příležitosti, k velké radosti majitele pana Mushnika, utrácet peníze za další květinářské zboží. Brzy ovšem Seymour zjistí, že být pěstitelem takové záhadné rostlinky není jen tak. Jde o kytičku, která sice dokáže svému pěstiteli přinést slávu, ale zároveň za to vyžaduje velmi specifické zacházení. Kvítek, který Seymour pojmenoval podle své krásné kolegyně Audrey Druhá, se totiž živí pouze lidskou krví... Hororová zápletka je nasnadě, Seymour musí rostlince shánět potravu a zároveň bojovat o srdce své vyvolené Audrey, která je neustále usurpována svým sadistickým přítelem, zubařem Orinem.

Téma k tomuto satirickému muzikálu nalezli autoři Howard Ashman a Alan Menken v černobílém americkém filmovém hororu z roku 1960, kde si jednu z epizodních rolí zahrál tehdy začínající Jack Nicholson. Tato černá komedie Little Shop of Horrors (Malý krámek hrůz) se stala předlohou pro rock´n´rollový muzikál, který měl na off-Broadwayi premiéru v roce 1982. Jde o dílo, které velmi zábavnou formou paroduje samotnou muzikálovou formu, hororový žánr a béčkové filmy, jehož autory známe především jako tvůrce Disneyovských kreslených filmů (společně napsali hudbu a textové písně například pro Malou mořskou vílu, Krásku a zvíře či Aladina). Na motivy divadelního muzikálu vznikl v roce 1986 i slavný film režiséra Franka Oze, kde roli šíleného zubaře hrál Steve Martin.

Muzikál je slavný po celém světě a na naše jeviště se vrací již podruhé. V roce 1990 měl pod názvem Kvítek z hororu československou premiéru v Divadle bratří Mrštíků v režii Pavla Doležala. Tehdejšího Seymoura hrál Erik Pardus, Audrey Libuše Kafková a pana Mushnika Karel Janský. Po jednadvaceti letech se tento hororový komediální muzikál vrací na naše jeviště v květnu v režii Petra Gazdíka. V hlavních rolích tentokrát uvidíte Lukáše Janotu nebo Jakuba Uličníka, Alenu Antalovou nebo Markétu Sedláčkovou, Zdenka Bureše nebo Miloslava Čížka. V roli zubaře, ale i v dalších postavách, které mají s krvežíznivým kvítkem co do činění, se představí Martin Havelka nebo Igor Ondříček a hlas nebezpečné rostlině propůjčí Dušan Vitázek. Nezbednými průvodkyněmi dějem, který nemůže směřovat k dobrému konci, když svět touží ovládnout obří masožravá květina je trojice dívek, které budou hrát Tereza Martinková nebo Svetlana Slováková, Hana Holišová nebo Marta Prokopová a Ivana Skálová nebo Michaela Horká.

Tuto napínavou podívanou, při níž budete plakat a zároveň se smát (a samozřejmě se malinko i bát) si nesmíte nechat ujít! Premiéra se uskuteční v sobotu 21. května na Hudební scéně.

                                                                                Klára Latzková

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!