Jiří Hýža, výroba krojové obuvi

Jiří Hýža, výroba krojové obuvi

Adresa:

Zlín, Švermova 448

Termín: 6.4.2024 8.9.2024

6dub - 8zář celý den

Žánr: výstavyumění řemeslo obuv výroba krojové obuvi hrad zlínský kraj Zlín


Výstava přibližuje tradiční rukodělnou výrobu krojové obuvi, její historii i současnou podobu prostřednictvím produkce mistra svého řemesla.

Výstava prezentuje rukodělnou výrobu z kůže výrobce Jiřího Hýži, oceněného tituly Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje a Nositel tradice lidových řemesel. Vedle stručného exkurzu do historie obuvnického řemesla je zde představena také technologie ručně vyráběné krojové obuvi spolu s reprezentativním průřezem Hýžovy produkce, charakterizované nejen širokou škálou regionálních typů ženské a mužské krojové obuvi, ale i výrobou dalších krojových doplňků z kůže.

V úvodní části expozice je nainstalována simulovaná řemeslná dílna se základním vybavením, jako je obuvnický ponk se „ševčákem“, šablony, kopyta, polotovary, různé druhy kůže a specializované nástroje a pomůcky zapůjčené od samotného výrobce. Druhé části výstavy pak kralují různé regionální typy ženské a mužské krojové obuvi z mistrovy dílny, od vysokých bot s tvrdou holení přes holínky s vrapenou holení až po kotníkové šněrovací boty nebo nízké textilní krojové střevíce, dodávané nejen folklorním souborům a jednotlivcům z celé České republiky a Slovenska, ale i krajanům v zahraničí.

Otevírací doba a vstupné

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jiří Hýža, výroba...

Villa MemoriesZlín (9.3 km)

Vila VyšehradLuhačovice (15.7 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (15.7 km)