Hostinec našich pradědečků - stálá expozice

Hostinec našich pradědečků - stálá expozice

Adresa:

Zlín, Švermova 448

Termín: 25.1.2024 31.12.2026

25led - 31pro celý den

Žánr: výstavyhistorie hostinec stálá výstava expozice stálá expozice hrad Malenovice Zlín


V přízemí jižního křídla vznikla v roce 2019 expozice Hostinec našich pradědečků, která vystavenými exponáty a důrazem na detail připomíná půvab hostinců především 19. století.

Nálevny a hostince byly vždy centry společenského života. Od roku 1867, kdy byly vydány zákony o spolkovém a spolčovacím právu, se hospody staly „útočišti“ nově vznikajících spolků. Jejich členové se zde setkávali především při výborových schůzích nebo valných hromadách. Prosperita každého hostince samozřejmě souvisela se spokojeností jeho hostů a ta závisela nejenom na kvalitě pití a jídla, ale i zábavy. Pro hosty byly proto připraveny karetní stolky, kulečníkové stoly, šachy nebo kuželna. Populární byly letní venkovní zahrady, kde se tancovalo za doprovodu „živé kapely“. Hostince se často nacházely také v blízkosti výletních míst.

Tato expozice má navodit atmosféru, která panovala v hospodách ve 20. a 30. letech 20. století. Vystavené předměty pocházejí ze sbírkového fondu Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně a u některých z nich známe i místo jejich původního užívání. Výčepní pult je například z hostince v Provodově-Maleniskách a pokladna s kávovarem sloužily ve zlínském Monaku, které se nacházelo v blízkosti vlakového nádraží.

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Hostinec našich...

Villa MemoriesZlín (9.3 km)

Vila VyšehradLuhačovice (15.7 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (15.7 km)