František Bartoš: Pedagog, jazykovědec, etnograf

František Bartoš: Pedagog, jazykovědec, etnograf

Adresa:

Zlín, Vavrečkova 7040

Termín: 25.1.2024 31.12.2026

25led - 31pro celý den

Žánr: výstavyexpozice stálá expozice stálá výstava dřevěné loutkové divadlo pexeso dřevěné kostky muzeum Zlín


Malí, ale i velcí návštěvníci zde mohou v replice kalendáře z konce 19. století doplňovat pranostiky, jinde si pohrají se správným zněním přísloví či výrazy z nářečí. Expozici doplňuje dřevěné loutkové divadlo, pexeso či dřevěné kostky.

František Bartoš (1837-1906) byl rodák ze Zlína - Mladcové, jenž se stal významnou osobností moravské vzdělanosti a kultury 2. poloviny 19. století, organizátorem vědeckého a národního života na Moravě. Sepsal také dosud jediný souborný moravský dialektologický slovník.

Od roku 1992 existuje v našem muzeu také Studijně-dokumentační středisko Františka Bartoše, jehož duchovním otcem a zakladatelem byl etnograf Karel Pavlištík. Také díky práci střediska mohla v 5. podlaží 14. budovy vzniknout samostatná expozice věnovaná Bartošovi.

Ta nabízí bližší pohled na jeho profesní i soukromý život, ale její hlavní podstatou je představení díla a výzkumu Františka Bartoše hravou formou.Interaktivní prvky nenásilně vtáhnou velké i malé návštěvníky do světa říkadel, přísloví, lidových hádanek a nářečí.

OTVÍRACÍ DOBA | VSTUPNÉ

Podobné akce

Ubytování v okolí akce František Bartoš:...

Villa MemoriesZlín (5.6 km)

Vila VyšehradLuhačovice (14.6 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (14.6 km)