Karel Čapek: Fine Notes - A ta cesta byla dobrá

Karel Čapek: Fine Notes - A ta cesta byla dobrá

Adresa:

Zlín, Vavrečkova 7040

Termín: 25.2.2023 12.3.2023

25úno - 12bře celý den

Žánr: výstavyumění výtvarné umění kresba malba galerie Zlín

Umělci: Karel Čapek


Výstava představuje především kresby Karla Čapka z jeho cest po Evropě uskutečněných v letech 1924 – 1936, které posléze doprovázely jeho cestopisné knihy (Anglické listy, Výlet do Španěl, Obrázky z Holandska, Cesta na Sever). Budou zde také vystaveny rukopisy Karla Čapka přímo se vztahující k těmto kresbám. Expozice bude doplněná úzkým výběrem obrazů Josefa Čapka zapůjčených ze Západočeské galerie v Plzni a objeví se zde také vzácný a jedinečný pastel – Portrét Karla Čapka (datovaný kolem roku 1907).

Součástí výstavy bude také zastoupení žijících umělců přímo se dotýkajících spisovatelova díla a života. Pozvání přijala Věra Nováková (kresby ke knize vzpomínek Heleny Čapkové – Moji milí bratři), Jiří Surůvka, Juraj Bartusz a malíř Tomáš Císařovský zde představí obraz přímo vytvořený pro výstavu – Portrét Karla Čapka. Také zde bude vystavený obraz Astronauta od Pavla Brázdy jako reminiscence na Čapkovu hru RUR.

Výstava je další v pořadí z volného cyklu, ve kterém se potkávají stěžejní osobnosti českého písemnictví v souvislosti s výtvarným uměním. Předchozí výstavy byly věnovány Jiřímu Kuběnovi, Vítězslavu Nezvalovi, Jiřímu Kolářovi, Karlu Hynku Máchovi, Karlu Hlaváčkovi, Jaromíru Erbenovi, Alénu Divišovi, Jiřímu Karáskovi ze Lvovic, Otokaru Březinovi a Jakubu Demlovi.

VÍCE INFORMACÍ ZDE

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Zlín Akce v obci Zlín

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Karel Čapek: Fine Notes...

Villa MemoriesZlín (5.6 km)

Vila VyšehradLuhačovice (14.6 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (14.6 km)