Jsou hrdí, tuze vznešení...

Jsou hrdí, tuze vznešení...

Termín: 24.5.2019 8.9.2019

24kvě - 8zář celý den

Žánr: výstavyhistorie móda morava design letní výstavy


Výstava replik historických oděvů z dílny Martiny Hřibové a Hany Poláškové. Dámské i pánské modely jsou pečlivě vypracované podle historických zdrojů do nejmenších detailů, celkem jich nabídne výstava na tři desítky.

Mimo to nabízí výstava řadu informací k módě různých období, k jednotlivým stylům a vývoji módy v odívání i obouvání. Na návštěvníka čeká řada informací o krejčovství, tkalcovství, vyšívání a dalších technikách a řemeslech spojených s odíváním.

„Již ve 14. století mluvíme o módě v dnešním smyslu slova, tedy o střídání módních trendů, jako jsou různé variace druhů límců, hloubek výstřihů, umístění linie pasu, tvarů rukávů, klobouků, typů plášťů, v rámci poměrně krátkých časových úseků. V 15. století se začínaly projevovat regionální rozdíly v rámci západo a středoevropských zemí. Vznikla řada nových oděvních součástí se stále složitějšími střihovými řešeními, nápadnými detaily a oděvními doplňky. Během 16. století se objevilo velké množství různých módních proudů včetně mnoha bizarních výstřelků.  Hlavní oděvní proměny západní Evropy 16. století ovlivnila vlna italské renesance, španělský styl odívání a z východu se šířily též prvky osmanského a orientálního charakteru. S příchodem baroka přebírá v módě vládu Francie a po barokní módě postupně vzniká nový oděvní styl rokokový,“ přiblížila výstavu Martina Hřibová, odborník v oblasti historické módy a dějin odívání.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Zlín Akce v obci Zlín

Podobné akce

2dub - 31procelý den

, v přízemí administrativní budovy na Vodní ulici č. 1972 Výstava

Ubytování v okolí akce Jsou hrdí, tuze...

Villa MemoriesZlín (5.5 km)

Vila VyšehradLuhačovice (14.5 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (14.5 km)