Chodník slávy

Chodník slávy

Adresa:

Slapy

Termín: 1.10.2023 (neděle) 31.10.2024

1říj - 31říj celý den

Žánr: ostatní akcebenefiční charita handicap Slapy

Umělci: Simona Stašová


Zapište se do „Chodníku slávy“,

zapište se do života lidí s handicapem

 

Nový projekt „Chodník slávy“ představuje v rámci celostátní benefiční sbírkové a osvětové kampaně AKCE CIHLA nezisková organizace Portus Praha z.ú. Jednotlivcům, skupinám i firmám dává tato iniciativa možnost pomoci lidem s mentálním znevýhodněním zakoupením exkluzivní cihly, která bude s gravírovaným jménem dárce vložena do chodníku v blízkosti objektu Chráněného bydlení Na Vyhlídce v obci Slapy.

Chodník slávy propojuje již tradiční, více než let 20 úspěšně probíhající benefiční kampaň AKCE CIHLA se světovým modelem sbírkových kampaní Buy-a-Brick Be-a-Brick. Základním pilířem těchto cihlových kampaní, rozšířených po celém světě, jsou právě speciální personifikované cihly, které se stávají součástí chodníků nebo zdí v blízkosti financovaných objektů.

„První český cihlový chodník bude v obci Slapy nad Vltavou, protože ve Slapech to všechno začalo a je zde i první chráněné bydlení, které bylo zprovozněno z výtěžků AKCE CIHLA 2000 a 2001,“ říká ředitelka Portus Praha Gabriela Masopust Štěpánková a dodává: „Chceme vytvořit novou tradici. A doufáme, že se co nejvíce lidí stane od začátku její součástí.“

Smysl a účel akce

Iniciativa „Chodník slávy“ má za cíl vytvořit nejen prostor pro individuální zapojení do dobročinného aktu, ale také zdůraznit důležitost začlenění lidí s mentálním postižením do společnosti. Chodník slávy, který bude ze zakoupených cihel vybudován v blízkosti objektu Chráněného bydlení Na Vyhlídce, se stane symbolem jednoty, inkluzivity a vzájemného respektu v rámci společnosti.

Z výtěžku akce bude financována potřebná kompletní renovace Chráněného bydlení Na Vyhlídce. Žijí zde klienti, kteří s pomocí týmu Portus pracují na rozvoji svých dovedností, aby dosáhli maximální míry samostatnosti. Mnoho jich později přechází do samostatného bytu, kde již využívají pouze terénní asistenci.

Objekt čeká nutné odvlhčení a izolace, nezbytná je také renovace samostatných garsoniér, kde bydlí klienti sociální služby. Celková potřebná částka je 1 200 000,- Kč.

Průběh akce

Již nyní mají zájemci možnost nakupovat speciální cihly, na které bude následně gravírovací technikou zvěčněno jméno donátora/firmy/týmu. Cihly budou zasazeny do chodníku v blízkosti objektu Chráněného bydlení Na Vyhlídce v průběhu října 2024.

Slavnostní „odhalení“ chodníku proběhne za přítomnosti patronů sbírky i dalších osobností. Na slavnostní první krok po chodníku budou pozváni všichni, kdo zakoupením cihly pomohou. „Vím, že každý z nás může malým přispěním pomoci těm, kteří neměli v životě tak velké štěstí. Člověk má potom dobrý pocit, což není málo...,“ říká Simona Stašová, která je patronkou AKCE CIHLA již od roku 2006.

Cihly lze zakoupit na stránce www.akcecihla.cz/chodnik-slavy. Minimální hodnota jedné cihly je 5 000 Kč, ale je možné samozřejmě přispět i více nebo si vybrat z dárcovských balíčků:

  • CIHLÁŘ - 5.000,-
  • CIHLÁŘ digi šéf - 10.000,-
  • ZEDNÁŘ - 20.000,-

Podrobnější informace o odměnách pro dárce v jednotlivých kategoriích najdete na webových stránkách Portus Praha (Chodník slávy | Akce cihla - Portus Praha z.ú.). V každé kategorii jsou připravené jiné odměny. Samozřejmostí je pro každou cihlu vystavení dárkového E-certifikátu, který bude sloužit „cihlářům“ i „zednářům“ jako potvrzení a připomínka jejich přispění, než bude jejich cihla se jménem vložena do chodníku.

Mentální obohacení

Chodník slávy není jedinou novinkou Portus Praha. Oživení se dostalo také dárcovskému webu Mentální obohacení (www.mentalniobohaceni.cz), kde aktuálně kromě čtyř konkrétních projektů sociálních služeb, na které lze přispívat, naleznete také nově založený blog. Návštěvníkům chce umožnit poznat lépe životy lidí s mentálním znevýhodněním a seznámit se s problematikou sociálních služeb a neziskového sektoru obecně. „Zatímco z výtěžků z AKCE CIHLA se staví, rekonstruuje a podobně, na webu Mentální obohacení můžete přispět na zlepšení kvality a rozvoj sociálních služeb, které nejsou dostatečně zafinancované ze státních peněz,“ vysvětluje Gabriela Masopust Štěpánková.

Kulturní centra - Středočeský kraj Akce v obci Slapy

Podobné akce

22červen sobota 13:00

26led - 27čercelý den

Lidé odvedle

, náměstí Míru 54 Výstava