Tajemství pomanderu – vonný workshop

Tajemství pomanderu – vonný workshop

Adresa:

Praha 1, Hradčanské náměstí 15

Termín: 13.1.2018

13leden sobota 13:30

Žánr: výstavyportrétprohlídka


Tajemství pomanderu – vonný workshop  Používání vůní sahá do nejstarších dob lidských dějin. Nejdříve se vonné látky uvolňovaly spalováním – per fumum („skrze dým“). Později byly vydestilovány první éterické oleje a zrodilo se řemeslo voňavkářů.

Vůně je paměťová stopa. I po mnoha letech v člověku okamžitě vyvolává vzpomínky a emoce. Ve vůních se skrývá historie, možná i proto, že čich je nejstarší ze smyslů. Poodhalíme vzrušující tajemství vůní, prastarého královského umění, nabídneme inspiraci k vlastní cestě do světa čistých přírodních aromat. Workshop zakončíme komentovanou prohlídku výstavy portrétů české renesanční šlechty s názvem Podoby a příběhy. Portréty renesanční šlechty, kde je možné skutečné pomadery nejenom uvidět, ale také ucítit.

Program: Historie vůní  / 40 min MgA. Kateřina Melenová představí stručnou historii vůní - přímo s ochutnávkou nejdůležitějších a nejznámějších substancí. Přes pravěk a starověk se dostaneme do renesance, doby pomanderů a ještě o kousek dál, do baroka, kdy se začala psát historie parfémů. Příběh pomanderu / 30 min Mgr. Kateřina Cichrová představí příběh pomanderu, vonného šperku, který se v renesanci stal exkluzivním doplňkem šlechtického oděvu.

Jeho doložená historie však začíná v ranném středověku. Vonná alchymie / 60 min Hledání vonných akordů 100 % přírodních éterických olejů, skladba kompozic, míchání vonné vykuřovací směsi z přírodních substancí.   Komentovaná prohlídka výstavy Podoby a příběhy. Portréty renesanční šlechty / 50 min. Po stopách pomanderů. Lektoři: Mgr. Kateřina Cichrová (Národní památkový ústav) MgA. Kateřina Melenová (projekt Archa vůní, Teatrum mundi z.s.) CENA workshopu 600,- (vstupenka na výstavu a materiál pro workshop)  Kapacita omezena, REZERVACE nutná na katerina@melenova.cz Pořádá Teatrum mundi z. s.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Tajemství pomanderu –...

The Golden Wheel HotelPraha (140 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (868 metrů)

ValentinskaPraha (1 351 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (117 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (168 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (1 179 m)