Přejít na stránky Ticketpro.cz

Tartuffe

Adresa:

Praha 1, Ovocný trh 1

Termín: 2.6.2014

2červen čtvrtek 01:00

Žánr: divadločinohradrama


Činohra - Tartuffe -Molière, režie Gábor Tompa

Klasická hra o pokrytci a manipulátorovi, který se pod rouškou snahy o absolutní čistotu duše a charakteru dopouští manipulací, násilí a podvodů. Tartuffe je hrou o pokrytectví, které baží po moci. Osud této hry, která přes svoji vážnost a hloubku poznání je přece jen komedií, byl spletitý a poznamenal celý následný autorův život. Tartuffovské téma je archetypální. Typy z této vzteklé komedie, zejména charakter titulního hrdiny, najdeme ve všech staletích a po celém světě.

Pokrytectví deroucí se k moci a majetku. Zvrhlost, která se snaží manipulovat lidmi tak, aby se z nich stalo bezmocné, snadno ovladatelné stádečko, a která se kryje cudností, čistotou úmyslů a skromností, je věčná. Molièrova břitká hra o těchto tématech vždy nachází odezvu a dokáže diváky zaujmout i vyburcovat z letargie. Na jeviště Stavovského divadla se vrátí po mnoha letech a uzavře průřez Molièrovou dramatikou. Od Dona Juana přes Pána z Prasečkova k nejživější a nejostřejší komedii, kterou Tartuffe nepochybně je.

Režisérem představení bude Gábor Tompa, s jehož prací jsme se seznámili na Nové scéně v inscenaci Ionescova Nosorožece. Tompa je režisérem, který vytvořil pomalu větší počet inscenací v cizině než doma. A z jeho zahraničních režií opět největší počet tvoří inscenace vzniklé ve Francii. Pro Tartuffa je skvělým interpretem. V přímém kontaktu s frankofonní kulturou je stále. Současně s námi Tompu spojuje stejný nebo více méně podobný zážitek minulosti, podobný typ historické skutečnosti. Navíc je jeho výhodou nadhled člověka rozkročeného mezi různými evropský-mi kulturami. Inscenace Tartuffa v jeho režii slibuje neobvyklý zážitek.

Obsazení a více informací o představení zde

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Tartuffe

Tyn Yard ResidencePraha (204 metrů)

The Emblem HotelPraha (492 metrů)

ValentinskaPraha (608 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (213 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (311 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (677 m)