Musica non grata – Svatá Zuzana / Florentinská tragédie

Musica non grata – Svatá Zuzana / Florentinská tragédie

Termín: 6.4.2024
Vstupné:

790-350 Kč

6duben sobota 19:00

Žánr: koncertyopera vážná hudba klasika Praha


Paul Hindemith Svatá Zuzana
Expresionistické dílo Svatá Zuzana německého skladatele Paula Hindemitha způsobilo v roce 1922 naprostý skandál, a to nejen kvůli svému kontroverznímu námětu, ve kterém živočišné, sexuální pudy přebijí vidinu trestu a kde tvrdě až fanaticky soudí ti, jež by měli šířit lásku a milosrdenství, ale i expresivní hudbou, která vás na pětadvacet minut připoutá k sedačce, že ani nedýcháte. Děj opery vypráví o mladé jeptišce Zuzaně, jejíž erotické fantazie podnítí legenda o dívce, která v rouše Evině během noci, „kdy noční vítr zpíval a květy bušily“, objala a zlíbala obraz Krista na kříži a za své rouhání byla pohřbena zaživa. Dirigent Karsten Januschke, jenž bude řídit provedení ve Státní opeře, sbíral profesionální zkušenosti ve Vídeňské státní opeře, Divadle na Vídeňce, Losangeleské opeře nebo na Bayreuthském festivalu a aktuálně má za sebou úspěšné debuty v Bavorské státní opeře a v Semperově opeře v Drážďanech. V hlavních rolích se představí Tamara Morozová a Lucie Hilscherová.

Alexander Zemlinsky Florentinská tragédie 
Florentinská tragédie se řadí k nejpozoruhodnějším operním dílům první poloviny 20. století, což naznačila již světová premiéra 30. ledna 1917 ve Stuttgartu. Kritici se tehdy o Zemlinského čtvrté opeře vyjadřovali jako o „zářivém obrazu tónů, na který hudební svět čekal od uvedení Straussovy Salome“. Divadelní hra Oscara Wilda, ze které se nakonec dochovalo pouze první dějství, když jejímu dokončení zabránil dvouletý trest vězení a nucených prací, ke kterému byl Wilde odsouzen kvůli milostnému poměru s Alfredem „Bosie“ Douglasem, ve své době kromě Zemlinského podráždila smysly hned několika dalších velkých hudebních osobností, například Giacoma Pucciniho, Ferruccia Busoniho nebo Sergeje Prokofjeva. Renesanční, šedesátiminutová freska o žárlivosti, jejímiž hlavními aktéry jsou kupec Simone, jeho žena Bianca a její milenec – mladý florentský vévoda Guido Bardi –, překypuje obrovskou škálou dramatických poloh i napětím na hranici hororu a nabízí překvapivé rozuzlení.

Opery zazní v koncertním provedení v německém originále s českými titulky. Koncert se uskutečňuje v rámci projektu Musica non grata za finanční podpory Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v České republice a je součástí programového balíčku Závěrečného víkendu Musica non grata s 20% slevou.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Musica non grata –...

Royal Court ApartmentsPraha (748 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (1 073 metrů)

Royal Court HotelPraha (1 122 metrů)