Lughnasad

Lughnasad

Adresa:

Nasavrky, Nasavrky 409

Termín: 27.7.2018 28.7.2018
Vstupné:

280,- Kč

27čvc - 28čvc celý den

Žánr: festivalykeltský


Lughnasad, mezinárodní festival keltské kultury v Nasavrkách se blíží

Letní víkendy v Zemi Keltů

Stopy Keltů je možné nalézt po celé Evropě a Česko není výjimkou. Jeden z hlavních keltských svátků se jmenuje Lughnasad, neboli svátek sklizně a plodnosti. Poslední červencový víkend, tedy 27. - 28. 7. 2018, je možné společně s Kelty oslavit Lughnasad v Zemi Keltů. Hudba, tanec, jídlo, dobové řemesla, zábava pro děti i dospělé, přednášky o historii i workshopy, to všechno se vejde do dvoudenního programu, který je pro návštěvníky přichystán.

Festival se uskuteční již po dvanácté a z toho podruhé za branami (i před nimi) archeoskanzenu Země Keltů.

Oba festivalové večery mají opravdu nabyto a celkem nás čeká devět koncertů skupin z Čech, Slovenska, Polska a Irska. V pátek se představí kapely Asonance, Bran, MalemIrish a Kelt Grass Band. Sobotní večer bude mezinárodní, jelikož vstoupí polské dívky ze skupiny Laboratorium Pieśni, irská kapela Sliotar, slovenští Shamrock Redheads a Jolly Buskers

Tématem letošního festivalu jsou keltské rituály. Archeologové, historici, Kelti a další nadšenci připravili pro diváky rekonstrukce pěti keltských rituálů, které se týkají různých důležitých momentů v životě starověkých obyvatel Evropy. Vše bude doplněno přednáškami na příbuzná témata odborníky z řad archeologů, historiků i vzdělaných laiků.

Na programu samozřejmě nebude chybět tradiční průvod a slavností obřad spojený s pálením obilné bohyně, který se odehraje v sobotu odpoledne.

Nudit se nebudou děti, babičky ani tatínkové. Sobotní den láká na život v době Keltů, gladiátorské souboje, keltské kmeny z různých koutů Evropy, římské legie, dobová řemesla, jídlo, práce sokolníka, workshopy či irské tance. Více na http://www.lughnasad.cz/program.html.

Vstupenky na oba dva dny včetně koncertů za předprodejovou cenu 280 Kč získáte na portálu Ticketstream. Na místě bude dále možné zakoupit dvoudenní i jednodenní vstupné a obyvatelé Nasavrk mohou uplatnit speciální slevu.

Keltské víkendy

Keltové v Nasavrkách neožívají jen o Lughnasadu, tematické akce se na skanzenu konají i o víkendech:

16. - 17. června - SLUNOVRAT V ZEMI KELTŮ - Moc Slunce dosahuje vrcholu. Čarovná kouzla bylin a večerních soumraků nás zavedou do Země Keltů. Zjistíte, jak se vaří medovina. Nabíráte si léčivé byliny a upletete z nich věnec nebo škapulíř. A odvážní a pracovití přiloží ruku k dílu při tesání trámů.

30. června - 5. července - MILÍŘ - JAK VZNIKÁ DŘEVĚNÉ UHLÍ? - Uhlíři, uhlířky a uhlí. Celý týden doutnáme a z dřeva vyrábíme uhlí. Jak žili pohádkoví uhlíři a jak těžká byla jejich obživa? Od stavby milíře, přes jehho zapálení, uhelnatění až po rozebrání.

5. - 8. července - DNY METALURGIE: KOV ČTYŘIKRÁT JINAK - Zlato, železo, měď a bronz. Co je skryto v tajemství kovů? Tvrdá je práce kovářů, kovolitců a kovotepců. Zastavte se v dílnách pravěkých mistrů a vše poznáte sami. Ve čtvrtek tavíme železnou rudu, v pátek koveme, v sobotu odléváme šperky z bronzu a v neděli tepeme z mědi. Celou dobu pro malé i velké šperkařské dílny a hlavně rýžování zlata.

Brány skanzenu jsou otevřeny od úterý do neděle od 9 do 17 hodin, stejně jako Krčma u zrychtovaného Kelta.

Více o víkendových akcích na www.skanzennasavrky.cz

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Pardubický kraj Akce v obci Nasavrky

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Lughnasad

Residence ArxChrudim (11.8 km)

Ubytování U PalukůChrudim (12 km)

U tří jasanůLuže (18.8 km)