Turandot

Turandot

Adresa:

Olomouc, tř. Svobody 33

Termín: 17.2.2015

17únor úterý 19:00

Žánr: divadloOpera


Jako předposlední premiéru sezony souboru opery a operety máme pro Vás připravenou lahůdku světové operní scény – Pucciniho Turandot. Po velkém úspěchu v Divadle J. K. Tyla v Plzni Vám nabídneme toto dílo i zde u nás v Olomouci, a to stejně jako v plzeňském divadle v režii Václava Málka. Turandot je nedokončená opera o třech dějstvích italského skladatele Giacoma Pucciniho.

Původní libreto napsali Giuseppe Adami a Renato Simoni na základě pohádkové divadelní hry Turandot Carla Gozziho. Puccini nechal několikrát přepsat libreto, a proto se jeho dokončení zhruba o rok zpozdilo. Puccini zemřel 29. 11. 1924 u nedokončeného díla.

Poslední dvě scény opery poté dokončil na žádost Pucciniho syna podle skladatelových náčrtků a poznámek jeho žák Franco Alfano. Světová premiéra se konala 25. dubna 1926 v milánské La Scale; dirigoval ji Arturo Toscanini, považovaný za špičku svého oboru. Provedl však pouze část zkomponovanou Puccinim, poté sklonil taktovku a otočil se k publiku se slovy: „Qui finisce l‘opera, perchè a questo punto il Maestro è morto” (Zde opera končí, neboť v tomto místě Mistr zemřel)“. Teprve při druhém a dalším provedení zazněla opera celá, v té podobě, v jaké ji známe dnes.

Operu uvádíme v italském originále s českými titulky.

Spoluúčinkuje orchestr, sbor a balet Moravského divadla Olomouc.

Délka představení: cca 2 hod. 40 min., 2 přestávky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

24červen pondělí

Shirley Valentine

, ulice Sokolská 572/25 Divadlo

9říjen středa 19:00

Ubytování v okolí akce Turandot

Theresian Hotel & SpaOlomouc (249 metrů)

Restaurace ARIGONEOlomouc (347 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.6 km)