Svatováclavské návrší v proměnách staletí

Svatováclavské návrší v proměnách staletí

Adresa:

Olomouc, Václavské náměstí 3

Termín: 16.3.2024 31.12.2026

16bře - 31pro celý den

Žánr: výstavyumění historie archeologie stálá expozice expozice stálá výstava dějiny interaktivní muzeum Olomouc


Expozice situovaná do výstav­ního sálu v podkroví kapi­tulního děkanství vypráví příběh jednoho z mála míst ve střední Evropě, z něhož naši předci konti­nuálně určovali a měnili smě­řování dějin lidské společnosti, vzdělanosti a kultury. Bohatou a působivou historii Svatovác­lavského návrší sleduje od nej­staršího pravěkého osídlení až po současnost.

Podobu návrší ve vybraných historických obdo­bích přibližují bronzové modely, vytvořené na základě nejnověj­ších vědeckých poznatků. Mezi exponáty dominují vzácné arche­ologické nálezy, architektonic­ké články a fragmenty výzdoby někdejších staveb, které byly odhaleny při archeologických vykopávkách a stavebně­-histo­rických průzkumech. Novověké dějiny přibližují dobové veduty a vybrané architektonické plány a studie dokumentující promě­nu podoby katedrály sv. Václava a návrhy na zpřístupnění román­ského paláce biskupa Jindřicha Zdíka.

Expozice je obohace­na o řadu interaktivních prvků, mj. virtuálně­-herní vizualizace, s jejichž pomocí se může návštěv­ník procházet dějinami tohoto pozoruhodného místa téměř jako očitý svědek.

Otevírací doba a vstupné

Galerie a muzea - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Svatováclavské...

Restaurace ARIGONEOlomouc (568 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (1 106 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2 km)