K3 Baeva & Kholodenko

K3 Baeva & Kholodenko

Adresa:

Ostrava, Zahradní 1741

Termín: 25.3.2024
Vstupné:

od 250,- Kč

25březen pondělí 19:00

Žánr: koncertyvážná hudba klasika Ostrava


Významná romantická díla 19. a 20. století – Schumanna, Schuberta, Strausse a Stravinského – zazní v podání jedné z nejvýraznějších houslistek současné generace Aleny Baevy a jejího manžela klavíristy Vadyma Kholodenka.

 

Robert Schumann
Pohádkové obrázky op. 113

Franz Schubert
Fantasie C dur op. posth. 159 (D 934)

Richard Strauss
Houslová sonáta op. 18

Igor Stravinskij
Polibek víly (úryvky z baletu) 

Alena Baeva – housle
Vadym Kholodenko – klavír 

Alena Baeva se po boku JFO představila už několikrát. Vítězka řady prestižních mezinárodních soutěží a jedna z nejvýraznějších houslistek současné generace tentokrát vystoupí spolu s manželem, ukrajinským klavíristou Vadymem Kholodenkem. V jejich podání zazní významná romantická díla 19. a 20. století.
Pohádkové obrázky napsal Robert Schumann původně pro violu a klavír. Není zcela jasné, které příběhy skladatele inspirovaly, někteří schumannovští badatelé v nich však spatřují hudební ztvárnění pohádek Locika, Rumplcimprcampr a Spící krasavice z pera bratří Grimmů.

Houslovou fantazii C dur zkomponoval Franz Schubert pro houslistu Josefa Slavíka, kterého Chopin označoval za „českého Paganiniho“. Schubertovo virtuózní dílo je složitým obrazcem kontrastních nálad, mezi kterými vyniká melancholie charakteristická pro závěr skladatelova života.
Houslová sonáta Richarda Strausse sice patří mezi skladatelova raná díla, přesto si získala mezi interprety oblibu. Party obou nástrojů jsou mimořádně obtížné a skladba na ně klade rovnocenné nároky.
Večer uzavře Divertimento pro housle a klavír Igora Stravinského, které vzniklo přepracováním orchestrálních skladeb z baletu Polibek víly. Děj baletu vychází z pohádky Ledová královna spisovatele Hanse Christiana Andersena.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce K3 Baeva & Kholodenko

Zámek ZábřehOstrava (4.7 km)

STING ApartmentsHavířov (11.2 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.3 km)