Ostravská muzejní noc 2023 - 20. 5. 2023

17.00–24.00 Česká ilustrační tvorba (Autorská výstavní síň)
Výstava Česká ilustrační tvorba je sondou do české ilustrační tvorby. Česká ilustrační tvorba a zvláště tvorba pro děti se ve 20. století stala ve světě známým a uznávaným pojmem, jež vznikl a formoval se jako důsledek dlouholetého úsilí řady osobností české kultury, které spojovala láska ke knize jako svébytnému estetickému celku. Ilustrátoři věnovali větší prostor pro vlastní výraz a fantazii s poukazem na větší prostor i pro fantazii dětského diváka. Zavrhli didaktičnost, odmítli skutečnost jako jediný model, zrušili hranici mezi skutečností a fantazií. Ilustrátoři si začali vybírat tituly nebo jim byly zadávány texty ve shodě se zaměřením jejich volné tvorby. Výstava představuje na téměř sto artefaktech to nejlepší co v průběhu posledních téměř sto letech v ilustrační tvorbě vzniklo.
K vidění Adolf Born, Cyril Bouda, Zdeněk Burian, Stanislav Holý, Ludmila Jiřincová, Jiří Kalousek, Vladimír Komárek, Oldřich Kulhánek, Josef Lada, Kamil Lhoták, Zdeněk Miler, Jiří Winter Neprakta, Radek Pilař, Theodor Pištěk, Ondřej Sekora, Zdeněk Sklenář, Zdeněk Smetana, Jiří Šalamoun, František Tichý, Jiří Trnka, Jan Vyčítal, Jan Zrzavý a další.

17.00–24.00 Pocta české fotografii (Galerie I. patro)
Volná prohlídka fotografií Jana Saudka, Sáry Saudkové, Roberta Vana, Vladimíra Birguse, Miloše Poláška, Františka Krasla a dalších.

17.00–24.00 Stanislav Drozd (Galerie české fotografie)
Volná prohlídka retrospektivní výstavy známého ostravského fotografa k významnému životnímu jubileu.

PODROBNÝ BOHATÝ PROGRAM A VÍCE INFORMACÍ NAJDETE ZDE

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Ostravská muzejní noc...

Zámek ZábřehOstrava (5.2 km)

STING ApartmentsHavířov (12.4 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.5 km)