Mezinárodní festival slovanské hudby

Mezinárodní festival slovanské hudby

Adresa:

Ostrava

Termín: 5.11.2018 15.11.2018

5lis - 15lis celý den

Žánr: festivaly


Vážení přátelé, II. ročník Mezinárodního festivalu slovanské hudby (dále jen MFSH) se koná ve dnech 5.–15. listopadu 2018 na území Moravskoslezského kraje. Jedná se o vícedenní kulturní událost, na níž se prezentuje hudba slovanských národů prostřednictvím prvotřídních interpretů povětšinou ze slovanských zemí. Hlavními cíli festivalu jsou národní i mezinárodní spolupráce umělců a teoretiků se společnou myšlenkou propagace slovanské kultury.

Dále prohlubování vztahů mezi historicky i geograficky příbuznými národy, kdy tmelícím prvkem a společným jmenovatelem je právě kultura. Organizátoři festivalu si kladou za úkol poskytnout posluchačům koncerty interpretačně pestrých a prvotřídních sólových umělců a seskupení. Umělci se prezentují nejen v sálech krajových institucí, ale i v uměleckých školách a v církevních prostorách. Nedílnou součástí festivalu je též Mezinárodní soutěž interpretace slovanské hudby dětí a mládeže ve věku 8–26 let, která vrcholí koncertem vítězů. Hodnocena je odbornou mezinárodní porotou. Letos je navíc obohacena o hudební dílnu mistra houslaře Tomáše Pospíšila, masterclass prof. MgA. René Adámka a možnost konzultace žáků s porotci, čímž celá událost nabývá též pedagogický rozměr. Totiž v řadách porotců jsou interpreti přímo vystupující na festivalu, což může být pro soutěžící jistě motivační. V žácích a studentech uměleckých škol, kteří k nám zavítají i z dalších zemí Evropy (UKR, POL, MKD, RUS, HRV, SLO, BUL, SVK, CZE ad.) chceme prohlubovat povědomí o hudbě slovanských skladatelů a zájem o artificiální hudbu obecně.

Poskytnout jim možnost navštívit koncerty světové úrovně, porovnávat se při soutěži s mezinárodní konkurencí i nabídnout pestrý program cílený rovněž k hodnotám našeho regionu a státu (návštěva rodného domu a památníku Leoše Janáčka, návštěva hlavního města). Chceme tak vychovávat budoucí generaci umělců a napomáhat k mezinárodním vztahům mezi slovanskými národy. Pořadatelem festivalu MFSH je zapsaný spolek L&L music. Výkonným a uměleckým ředitelem festivalu MFSH je operní pěvec, hudební teoretik a univerzitní pedagog MgA. Martin Kajzar, Ph.D. Manažerem festivalu je varhanice a hudební pedagožka Bc. Lucie Kajzarová. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce