Jak (se) lidé vážili

Jak (se) lidé vážili

Adresa:

Brno, Purkyňova 105

Termín: 12.2.2018 13.5.2018

12úno - 13kvě celý den

Žánr: výstavy


Technické muzeum v Brně nabízí výstavu zaměřenou na váhy a vážení. Jan Mynář sbírá váhy zhruba 50 let. Svou první našel v seníku, když se v zimě schovával v Beskydech před mrazem a sněhovou bouří. Zaseknutý mincíř v trámu se stal jeho prvním exponátem.

V jeho sbírce jsou různé zajímavosti a kuriozity. Například přenosná váha původem ze Sovětského svazu na určení specifické váhy sněhu, z níž se dala následně určit pravděpodobnost  lavinového nebezpečí či váha na měření hmotnosti dobytka pomocí přepočtu délky zvířete. Sbírka  Jana Mynáře obsahuje 168 kusů. Technické muzeum v Brně vystavuje její část.

Muzeum k výstavě připravilo interaktivní koutek, kde se zabaví děti i dospělí. Formou hry si vyzkoušíte a procvičíte nejen znalosti, ale také postřeh a odhad. Pro nejmenší máme připraveny puzzle, samozřejmě s tematikou vah. Větší děti mohou poznávat různé váhy nebo řadit předměty podle hmotnosti. Školáci si tu procvičí jednotky SI, zajímavé je také seznámení se starými jednotkami, jako byly palec, píď nebo libra.

Pro starší a zkušenější je připraven např. odhad hmotnosti předmětu, který si pak můžete zkontrolovat na digitální váze. Pokud si chcete výstavu užít opravdu důkladně, můžete vyhledávat jednotlivé váhy ve vitrínách podle detailů na obrázku. Pokud jste zvídaví, dozvíte se i něco z historie měření a vážení. Víte například, kde v České republice je uložen základní etalon (prototyp), ze kterého se odvozuje kilogram?

Doufáme, že si výstavu užijete a budete odcházet nejen s novými informacemi, ale také s dobrým pocitem z aktivně stráveného času.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

15bře - 1zářcelý den

Space Mission

, Výstaviště 405/1 Výstava

27zář - 30čercelý den

Lesem

, Špilberk 1 Výstava

17lis - 31srpcelý den

Ubytování v okolí akce Jak (se) lidé vážili

Restaurace a hotel OlbergBlansko (13.5 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (18 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (19.4 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...