Knihy doby Karla IV.- poklady rajhradské knihovny

Knihy doby Karla IV.- poklady rajhradské knihovny

Termín: 28.6.2016 11.9.2016
Vstupné:

35 Kč

28čer - 11zář celý den

Žánr: výstavyvernisáž


Dne 28.6.2016 v 17 hodin proběhne vernisáž k výstavě Knihy doby Karla IV.- poklady rajhradské knihovny.
 
Památník písemnictví na Moravě představuje v tomto jubilejním roce písemnictví doby Karla IV. K vidění budou krásně zdobené rukopisy užívané v liturgické praxi i knihy světské – humanistická díla slavného italského básníka Francesca Petrarky i dokumenty právní.
 
Klášterní knihovna v dnešní době obsahuje tři desítky rukopisů ze 14. století, další byly napsány hned na počátku století 15. a bezprostředně navazují na kulturu doby Karlovy. Výběr z těchto svazků představí výstava s názvem „Knihy doby Karla IV.“ Ukáže především knihy užívané v liturgické praxi.

V klášterní sbírce se dochovaly také dva svazky obsahující díla italského básníka Francesca Petrarky. Právě téma vztahu Karla IV. k představitelům italského humanismu bude jedním z nosných témat výstavy. Dalším budou dobové právní písemnosti. Klášterní sbírka se může pochlubit jiným unikátem – opisem díla Summa Cancellariae, sbírkou formulářů sestavenou Janem ze Středy, kancléřem Karla IV. Velkým lákadlem bude jistě vzácná berla, insignie představených rajhradského kláštera, která pochází také z doby vlády Karla IV.

Rajhradská berla a originály knih budou vystaveny v době 29. června – 6. července. Knihy poté nahradí makety a v této podobě bude výstava přístupná do 11. září 2016.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

15bře - 1zářcelý den

Space Mission

, Výstaviště 405/1 Výstava

27zář - 30čercelý den

Lesem

, Špilberk 1 Výstava

17lis - 31srpcelý den

Ubytování v okolí akce Knihy doby Karla IV.-...

Wine Wellness Hotel AmandeHustopeče (18.6 km)

Vinný sklep a penzion HerbenkaHustopeče (19.1 km)

Ubytování U VojtěškyPasohlávky (21.5 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...