Přejít na stránky Ticketpro.cz

Duke Ellington Orchestra tour 2014

Adresa:

Brno-Žabovřesky, Veveří 113

Termín: 27.4.2014
Vstupné:

890 - 2.290 Kč (sleva pro ZTP a Seniory nad 80 let)

27duben čtvrtek 01:00

Žánr: koncerty

Umělci: The Duke Ellington Orchestra


Rockin in Rhythm, Take The A Train nebo Satin Doll – základní kapitoly jazzové čítanky zazní naživo ve velkém sále pražské Lucerny 26. dubna 2014 a o den později, 27.4. v nově postavené víceúčelové budově Sonocentrum na ulici Veveří.

Rockin in Rhythm, Take The A Train nebo Satin Doll – základní kapitoly jazzové čítanky zazní naživo ve velkém sále pražské Lucerny 26. dubna 2014 a o den později, 27.4. v nově postavené víceúčelové budově Sonocentrum na ulici Veveří.  

Tyto dny totiž promění v hudební svátek jeden z nejvýznamnějších a nejdéle působících světových big bandů, spjatých s ikonou tohoto žánru – DUKE ELLINGTON ORCHESTRA. Do ČR se tito hudebníci vrací po necelých dvou letech. Ačkoliv si těleso musí od roku 1974 vystačit bez svého otce-zakladatele, potomci Duke Ellingtona lpí na tradicích a vysoké umělecké úrovni definované již s první podobou orchestru v roce 1923.

Do Prahy a Brna přijede patnáctičlenná formace, jejíž složení se poslední dvě dekády mění jen kosmeticky, pod vedením pianisty Thomase Jamese. Vedle zmíněných evergreenů s sebou přiveze také další slavné „kousky“ z autorské dílny věhlasného jazzmana – hypnotický Caravan, The Mooche, Don‘t Get Around Much Anymore nebo Mood Indigo, pocházející především z 30. a 40. let minulého století.

Na pražském koncertu před dvěma lety hudebníci vzbudili nadšení svou dovedností i pečlivým opatrovnictvím odkazu Duke Ellingtona, ovšem bez nadbytečného patosu či pouhého epigonství. Podle zástupců pořádající agentury Mersey Agency se může publikum nadcházejícího vystoupení těšit na ještě autentičtější zvuk a atmosféru. Pro tyto vlastnosti ostatně Duke Ellington Orchestra patří k stálým hostům řady prestižních mezinárodních přehlídek a ceněn je i mezi odborníky specializovanými na tvorbu a interpretaci samotného Duke Ellingtona. „Především jde však o jediný oficiální a uznávaný orchestr pečující o Ellingtonův odkaz už tím, že u souboru stále působí jeho potomkové,“ doplňuje Pavel Tesař z pořádající agentury Mersey Agency.

Uměleckou úroveň big bandu střežil již Ellington, když od roku 1923 do roku 1931 hledal vhodné složení, zaměření i název svého tělesa. Duke Ellington and his Orchestra prošel křtem ohněm během hospodářské krize, aby se stal tomuto výtečnému pianistovi a autorovi více než 2 tisíc jazzových skladeb oporou až do jeho smrti. Během své kariéry Duke Ellington získal 12 Grammy, tři z toho posmrtně. Orchestrem prošlo mnoho později slavných jazzmanů i těch, kteří této formaci dali přednost před sólovou kariérou.

Je třeba rovněž doplnit, že kromě tradičního jazzu Duke Ellington věnoval pozornost svou i svého orchestru rovněž swingu nebo bebopu – i tím lze vysvětlit, proč on sám svou tvorbu opisoval raději jako „americkou muziku“ než jako jazz…

The Duke Ellington Orchestra - Orchestr, který položil základy modernímu jazzu, popu a vlastně trochu i rocku, je na scéně již devadesát let. Bez základního směru stanoveného Dukem Ellingtonem a jeho orchestrem, by stěží hledal svoje...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby v Brně Akce v obci Brno-Žabovřesky

Podobné akce

13říjen neděle 20:00

Bryan Adams v Brně

, Křídlovická 34 Koncert

7květen úterý 19:30

Habera Team Brno

, Křídlovická 34 Koncert

Ubytování v okolí akce Duke Ellington Orchestra...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (18.7 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (23.3 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (24.2 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...