Pavel Kašpárek / Podoby města

Pavel Kašpárek / Podoby města

Adresa:

Znojmo, Masarykovo náměstí 11

Termín: 23.9.2020 22.11.2020

23zář - 22lis celý den

Žánr: festivalyumění moderní umění fotografie kyanotypie morava podzimní výstavy


Cyklus PODOBY MĚSTA představuje známé i méně obvyklé pohledy na historické město Znojmo.

K realizaci souboru fotografií využil autor historický fotografický proces, jehož vynález sahá do roku 1842, kdy jej poprvé použil britský fotograf a astronom sir John Herschel. Proces nazývaný kyanotypie se rychle rozšířil a našel uplatnění nejen v oblasti fotografie, ale také např. při tvorbě technických výkresů. Jeho charakteristickým znakem je výrazná modrá barva. Technika využívá světlocitlivosti železitých solí, je relativně jednoduchá, expozice probíhá na slunci a vyvolání se provádí v čisté vodě. Později byla kyanotypie nahrazena novějšími procesy a s nástupem barevné fotografie upadá téměř v zapomnění. 

Tato technika zažívá návrat v posledních desetiletích, kdy digitální technologie umožňují snadnou přípravu negativů a historické fotografické procesy se stávají alternativním výrazovým prostředkem fotografie, kam přinášejí novou estetiku, odlišnou od běžné, masové produkce tiskáren a fotografických laboratoří.

Svým charakterem a původem umožňuje technika vytvářet fotografie s atmosférou uplynulých staletí. Sepětí procesu s estetikou 19. století směřuje tedy volbu námětů k místům, kde historie zanechala svoji stopu. Proto se historická část Znojma stává ideálním motivem a dovoluje aktualizovat zapomenutou techniku ve století současném.

Přidanou hodnotou rukodělné autorské tvorby kyanotypií je pochopení principů vzniku fotografického obrazu. Tvůrce provádí celý proces sám, od přípravy světlocitlivého roztoku, volby papíru, expozici až po vyvolání kopie, a může tak ovlivnit konečnou podobu díla. 

Na konci několikaleté snahy pak stojí kolekce, která se pokouší prokázat umělecký potenciál historických fotografických procesů a zařadit  tak techniku kyanotypie do kontextu plnohodnotných uměleckých forem poskytujících tvůrcům i vnímatelům vysoký umělecký zážitek.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Znojmo Akce v obci Znojmo

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Pavel Kašpárek /...

Rezidence ZvonZnojmo (364 metrů)

Ubytování GMZnojmo (2.7 km)

Vinařství LintnerKyjovice (9.4 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?