Mladá kněžna přijíždí na panství, které nedávno zdědila. Čeká ji řada patolízalských proslovů od vrchnosti a ponížených proseb od poddaných. Je zmořená ceremoniemi a s nadšením uvítá zmínku o odbojném mlynáři, který se nechce podřídit šlechtě. I ona se nerada podvoluje konvencím a předsudkům, které na venkově stále přežívají.

Osobní setkání s rázným mladým mužem, jehož mlýn je sice svobodný, ale dál na něm ulpívá starodávná nevolnická povinnost, ji přiměje učinit nečekaná rozhodnutí. Lucerna Aloise Jiráska (1851–1930) je jedním z nejhranějších českých dramatických textů. Jeho popularita spočívá v propojení pohádkového příběhu – plného víl a vodníků – se světem lidí, v němž sice panují ústrky panstva, ale žijí tam i lidé moudří, se srdcem na pravém místě. A nejen to.

Narodil se ve Zlíně (respektive tehdejším Gottwaldově), ještě v dětství ale přesídlil do Brna. Studia herectví na JAMU nedokončil. Hrál v Divadle Polárka a později také v Divadle v 7 a půl, kde nasbíral výrazné herecké...
V rodné Praze strávil svá léta žákovská a studentská. Po maturitě na střední škole byl v roce 1965 přijat na Janáčkovu akademii múzických umění, kde absolvoval v roce 1969 rolí Jaga v inscenaci Shakespearova Othella v režii...
Narodil se v Brně. Zde vychodil základní a střední školu, vystudoval herectví na Divadelní fakultě JAMU a po absolutoriu se stal v roce 1992 členem činohry Národního divadla Brno (tehdejší Zemské divadlo v Brně).

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Lucerna

Restaurace a hotel OlbergBlansko (15.9 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (20.6 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.2 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...