Létající drahokamy

Létající drahokamy

Adresa:

Znojmo, Přemyslovců

Termín: 23.11.2018 3.2.2019

23lis - 3úno celý den

Žánr: výstavydrahokam minerály horniny znojmo morava klášter


V minoritském klášteře můžete od 23. listopadu zhlédnout výstavu Létající drahokamy, kterou Jihomoravské muzeum ve Znojmě připravilo na závěr letošního roku a začátek roku 2019. Výstava Létající drahokamy zapůjčená z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně je koncipována jako srovnání barevných vzorů a kombinací na tělech převážně exotického hmyzu a na horninách či minerálech.

„Jednotícím principem výběru je vizuální dojem, kdy třeba na křídlech motýlů můžeme spatřit podobné obrazce, jako jsou typické pro určitý druh minerálů, struktury na povrchu a zbarvení hmyzích těl připomínají některé horniny, krovky mnoha brouků zase vypadají, jako by byly vytepané z ryzího zlata, “ přibližují instalované exponáty autoři výstavy zoolog Dušan Trávníček a geoložka Ludmila Nejeschlebová z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

A jaké zajímavosti z říše hmyzu návštěvníci na výstavě uvidí? "Výstava nabídne četné ukázky ze sbírek Muzea jihovýchodní Moravy – různé zástupce hmyzu, především pak brouky a motýly. Nejenom z Česka, ale z nejrůznějších zemí celého světa, jako je například Brazílie, Indonésie, Malajsie či Austrálie. Návštěvníci na výstavě mohou vidět i zástupce největších brouků na světě herkulese antilského a goliáše obrovského," sděluje Dušan Trávníček. Pestrá sbírka bude připravená také z minerálů a hornin. "Lidé uvidí typickou ukázku křišťálu z lokality Sankt Gotthard nebo ryzí měď z Uralu," doplnila Ludmila Nejeschlebová.

Antonín Reiter, kurátor znojemské výstavy dodává: „ Výstava umožňuje jak čistě estetické vnímání krásy těchto jedinečných přírodnin bez "konzumace" informací, tak má i obsah textový, který poskytuje základní informace o původu, účelu a chemismu barevných vzorů a dalších zajímavých souvislostech.“

Výstava bude zahájena vernisáží ve čtvrtek 22. 11. 2018 v 16,00 hodin v minoritském klášteře, na které sami autoři společně s kurátorem představí výstavu Létající drahokamy. Součástí vernisáže bude prodejní výstavka minerálů. Můžete se podívat také na vystavené šperky z dílny znojemské výtvarnice Ivety Hlobilové, která osobně předvede výrobu cínového doplňku i s kamínkem, který si vyberete. Šperk si můžete odnést přímo nebo si jej u výtvarnice objednat.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

15bře - 1zářcelý den

Space Mission

, Výstaviště 405/1 Výstava

27zář - 30čercelý den

Lesem

, Špilberk 1 Výstava

17lis - 31srpcelý den

Ubytování v okolí akce Létající drahokamy

Rezidence ZvonZnojmo (224 metrů)

Ubytování GMZnojmo (3.2 km)

Vinařství LintnerKyjovice (9.5 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?