Brněnská muzejní noc 2024 - Muzeum romské kultury

Brněnská muzejní noc 2024 - Muzeum romské kultury

Adresa:

Brno, Bratislavská 67

Termín: 18.5.2024 v 18:30 hod. (sobota)
Vstupné:

zdarma

18květen sobota 18:30

Žánr: ostatní akcemuzejní noc historie netradiční prohlídky dny otevřených dveří zdarma expozice komentované prohlídky výstava rodina děti brněnská muzejní noc


Brněnská muzejní noc je každoroční událost, která propojuje bohatou historii a kulturní dědictví města Brna s moderními formami umění a zábavy. Od roku 2004 přináší tato akce unikátní příležitost pro obyvatele i návštěvníky města prozkoumat širokou škálu muzejních a kulturních institucí během jediné noci. V průběhu této události mohou účastníci navštívit muzea, galerie, historické budovy a další kulturní památky, které se ve zvláštním světle otevírají veřejnosti.

Program nabízí různorodé akce, jako jsou výstavy, koncerty, divadelní představení, workshopy a další speciální programy pro všechny věkové kategorie. Brněnská muzejní noc tak slouží jako jedinečná příležitost pro objevování bohatého kulturního dědictví a současných uměleckých trendů ve městě Brně.

18:00—23:00 Příběh Romů
Prohlédněte si samostatně za doporovodu našich kustodů v tradičních oděvech - o dějinách Romů od indické pravlasti po současnost prostřednictvím vizuálně působivé i informačně nabité expozice Muzea romské kultury.

18:00—23:00 Výstava Černý motýl
Prohlédněte si samostatně za doporovodu našich kustodů v tradičních oděvech - nová výstava představí inspirativní i provokativní osobnost Kibu Lumberg prostřednictvím její ikonické instalace Černý motýl a obrazů plných zářivých barev a symbolů

18:30 Komentovaná prohlídka expozice Příběh Romů
Komentovaná prohlídka jedinečným způsobem zprostředkovává dějiny romského etnika. Celkem šest sálů vede návštěvníky na procházku historií – od romské pravlasti ve starověké Indii přes příchod Romů do Evropy v 11. století, až po události druhé světové války a současnost. Expozice je bohatá na množství originálních exponátů i věrných replik, které doplňují působivé audiovizuální prvky a dioramata.

18:25 sraz na recepci Muzea

19:30—20:00 Komentovaná prohlídka výstavy Černý motýl
Komentovaná prohlídka výstavy Černý motýl představí inspirativní i provokativní osobnost Kibu Lumberg prostřednictvím její ikonické instalace Černý motýl a obrazů plných zářivých barev a symbolů. Návštěvníci se dozvědí, proč se Kiba Lumberg již jako dívka rozhodla opustit konzervativní a silně patriarchální finskou romskou komunitu Kale, v níž vyrůstala, a kvůli čemu se jí následně dočkalo výhrůžek smrtí. Přijďte objevit umělecká díla, která rezonují s každým, kdo si váží svobody.

19:25 sraz na recepci Muzea

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Brněnská muzejní noc...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (15.3 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (20.1 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (20.4 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...