VII. Nový Zlínský salon 2014

Adresa:

Zlín, náměstí T. G. M. 2570

Termín: 14.5.2014 31.8.2014

14kvě - 31srp celý den

Žánr: výstavy


Nový zlínský salon navazuje na tradici historických salonů, které probíhaly každoročně ve Zlíně v letech 1936–1948 díky pořadatelské aktivitě firmy Baťa. Jednalo se o do té doby největší přehlídky soudobého československého, resp. českého (v letech 1939–1944) výtvarného umění. Tyto salony jsou dodnes inspirativním modelem vztahu mezi kulturou a podnikáním.

Jejich úspěšné obnovení formou jednou za tři roky pořádaného Nového zlínského salonu se uskutečnilo v roce 1996 pod záštitou a za přímé účasti prezidenta Václava Havla. Od roku 2005 se salonu účastní také umělci ze Slovenska. Kromě toho, že se jedná o obsáhlé výstavy současného umění, je u novodobých salonů položen důraz na kvalitu a artikulaci aktuálních výtvarných souvislostí. Jednotlivé ročníky se proto od sebe liší skladbou autorů i médií.

Letošní přehlídky se účastní necelá stovka umělců pracujících s různými médii z České republiky i Slovenska. V rámci výstavy je udělena tzv. pocta ve formě samostatné výstavy dvěma významným umělcům, Janě Želibské (SK) a Miloši Šejnovi (CZ), kteří, každý jiným způsobem, reflektují ve svém díle vztahy těla a krajiny. Dalším obohacením salonu je výstava světoznámé polské umělkyně Natalie LL, která představuje její zásadní práce ze 70. let 20. století s tématem tělesnosti a erotiky. Vedle kmenových prostor pořadatele – Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně v budově 14 v rámci 14|15 BAŤOVA INSTITUTU – je podstatná část expozice salonu umístěna v 9. etáži budovy 32 bývalého továrního areálu.

Výstavu provází katalog, obsahující kromě biografických údajů vystavujících autorů a reprodukcí vystavených děl také texty o současném českém a slovenském umění a doprovodných výstavách.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Zlín Akce v obci Zlín

Podobné akce

2dub - 31procelý den

, v přízemí administrativní budovy na Vodní ulici č. 1972 Výstava

29červen sobota 09:00

Ubytování v okolí akce VII. Nový Zlínský...

Vinný sklep KrýsaKyjov (23.8 km)

Ubytovani U KulkyKyjov (27 km)

Villa MemoriesZlín (33.7 km)