Kabinet elektronové mikroskopie

Kabinet elektronové mikroskopie

Adresa:

Brno, Purkyňova 105

Termín: 1.1.2012 1.1.2017

1led - 1led celý den

Žánr: výstavyHistorie


Stálá expozice elektronových mikroskopů pod názvem Kabinet elektronové mikroskopie, nad kterou převzal záštitu akademik prof. Dr. Armin Delong, zakladatel elektronové mikroskopie u nás, je v Technickém muzeu v Brně přístupná pro veřejnost od roku 200.

 Expozice seznamuje návštěvníka s přístrojovou technikou, jejíž vývojovou a výrobní základnou byly Ústav přístrojové techniky ČSAV v Brně a závod Tesla Brno, v němž nyní sídlí Technické muzeum v Brně. Návštěvnická veřejnost zde uvidí vývojovou a výrobní řadu našich elektronových mikroskopů, které byly exportovány do mnoha zemí a proslavily tento náš obor ve světě.

Vystaveny jsou 4 mikroskopy prozařovací a 5 mikroskopů rastrovacích, z nichž dva jsou v provozuschopném stavu a budou předváděny podle určitého časového harmonogramu. První místo v řadě těchto přístrojů zaujímá stolní mikroskop Tesla BS 242, vyráběný od roku 1957, vyznamenaný v roce 1958 zlatou medailí na Světové výstavě EXPO 58 v Bruselu. Posledním je rastrovací mikroskop Tesla BS 343 „Perla“, konstruovaný i pro použití v terénních podmínkách, který bude zprovozněn v dohledné době.

Řadu těchto přístrojů uzavírá elektronový litograf BS 600, který byl odvozen od rastrovacího mikroskopu a který byl původně určen pro kusovou výrobu integrovaných obvodů. V současné době je využíván českou firmou Optaglio pro výrobu holografických ochranných prvků na bankovky a důležité dokumenty.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kabinet elektronové...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (13.5 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (18 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (19.4 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...