Ilustrace, kresby a grafika Václava Kabáta v Galerii Hrozen

Adresa:

České Budějovice, Hroznová 22

Termín: 5.5.2015 30.5.2015
Vstupné:

zdarma

5kvě - 30kvě celý den

Žánr: výstavykresbypro děti


Českobudějovická Galerie Hrozen zve od 5. května na výstavu ilustrací, kreseb a grafiky předního českého ilustrátora a grafika, držitele řady prestižních ocenění Václava Kabáta.

Akademický malíř Václav Kabát (nar. 1932)  se ve své profesionální umělecké tvorbě věnuje především ilustraci a grafice. Ilustroval více než sto knižních titulů a výtvarně upravil stovky dalších knih. Volné grafice dominují techniky leptu a suché jehly.

Václav Kabát patří ke špičce v černobílé kresbě v knihách nejenom pro děti a mládež. S mistrovskou kresbou jde ruku v ruce nepřehlédnutelný zájem o postavy, předměty, i samotný děj. Šíře jeho vnímavé pozornosti vede od knih pro nejmenšího čtenáře (Malinský: Dům ve Sluneční ulici) přes severské pohádky (Asbjörnsen, Moe: O princeznách z Modrého vrchu) až například k populárnímu výkladu jmen, rčení a přísloví (Pokorný: Zakopaný pes). Autorovy postavičky jsou svérázné, stejně jako krajiny fantaskní či groteskní. Díky bravurní kresbě a ztvárnění působí i zcela běžné věci neobyčejně poutavě a zajímavě.

„Václav Kabát patří k nejvýraznějším autorům ilustrátorské elity, která od počátku sedmdesátých let vsadila na kresbu a výtvarnou interpretaci příběhu (m.j. Šalamoun, Born, Kalousek a další ilustrátoři). Je mistrem grotesky a humoru. Díky laskavému pohledu, smyslu pro humor a velké dávce empatie, má i největší drama v ilustrátorově pojetí jakýsi lidský rozměr a půvab. K charakteristickým rysům jeho tvorby patří už od počátku velký respekt k literární předloze, jejíž obsah mu napovídá výtvarné řešení. Způsobem své tvorby umí spolupracovat se čtenářem a nutí ho k účasti, aby si sám – obrazně řečeno – rozmotával jak samotnou kresbu, tak pointu,“ říká majitel Galerie Hrozen, grafik Václav Johanus.

Za svoji uměleckou činnost získal V. Kabát řadu ocenění, například Hlavní cenu Premio grafico v Bologni (1974 - Thurber: Třináctery hodiny), Stříbrnou medaili na IBA v Lipsku (1977 -  Asbjörnsen, Moe: O princeznách z Modrého vrchu), Čestné uznání Nejkrásnější kniha roku 1983 (Mäkelä: Pan Hú), 1984 a 1989, Čestné uznání  Bienále ilustrací Bratislava (1985 – Blažek:  Zprávy z Babylónské věže), Čestná uznání nakladatelství Albatros (1985, 1988), Zlatou stuhu za ilustrace (1998 – Šrut: Obr jménem Drobeček), a další. 

V roce 2002 získal Václav Kabát spolu s manželkou, rovněž významnou grafičkou a ilustrátorkou Zdenou Kabátovou Táborskou, Zlatou stuhu za celoživotní výtvarné dílo. V roce 2006 mu byla udělena Cena nakladatelství Albatros za celoživotní práci s dětskou knihou. Letos v dubnu obdržel V. Kabát Výroční cenu nakladatelství Albatros v kategorii Ilustrace pro menší děti, za zatím poslední autorem ilustrovanou knihu Pohádky Boženy Němcové, která vyšla koncem loňského roku.

Václav Kabát je členem Klubu ilustrátorů dětské knihy. Uspořádal řadu samostatných výstav a pravidelně se účastní kolektivních výstav české ilustrace pro děti. 

Manželé Kabátovi patří ke stálým autorům Galerie Hrozen. Jejich úspěšné autorské výstavy uspořádala GH již v letech 2000 (V. Kabát) a 2002 (Z. Kabátová Táborská).

Výstava z díla Václava Kabáta potrvá v GH do 30. května 2015.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - České Budějovice Akce v obci České Budějovice

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Ilustrace, kresby a...

Spa Hotel Vita ****České Budějovice (565 metrů)

Wellness Hotel DiamantHluboká nad Vltavou (8.7 km)

Relax Park TřeboňTřeboň (20.2 km)

Doporučené akce na jihu Čech

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Klášter Zlatá Koruna Klášter Zlatá Koruna Zlatá Koruna (15.4 km)
Penzion Kamínek Penzion Kamínek Nové Hrady (31.9 km)