Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, Olomouc

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku

Olomouc, Svatý Kopeček

Není tu akce, kterou Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyBára B.
  • Ohodnoť místo

Bazilika Navštívení Panny Marie se nachází na Svatém Kopečku nacházejícího se asi 5 kilometrů severovýchodně od Olomouce. Stavba je však viditelná i z dalekého okolí, protože se tyčí právě na vrchu nad Olomoucí.

V 17. století vznikla v lesích nad Olomoucí kaple zasvěcená Panně Marii. Zbudoval ji Jan Andrýsek a stala se u věřících velmi oblíbeným místem. Postupem času začala být uctívána jako Královna Moravy. Později vznikl na tomto místě nový prostorný barokní kostel, který měl vyhovovat stoupajícího množství návštěvníků. Toto poutní místo navštívila v roce 1748 také císařovna Marie Terezie.

Otevírající doba Baziliky je denně od 8.30 do 17.00. Výjimkou jsou pondělní odpoledne. K Bazilice vede historická poutní alej od Klášterního Hradiska, která je doplněna kaplemi a sochami. Po cestě najdete také kostel sv. Barbory, sousoší poutníka a anděla s reliéfem Panny Marie Svatokopecké či sérii šesti sloupů se sochami Krista a Panny Marie, Jana Nepomuckého a sv. Tadeáše. K Bazilice však dojedou zájemci pohodně olomouckou městskou dopravou. 



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!