Institut Paměti národa

Brno, Radnická 10

Není tu akce, kterou Institut Paměti národa pořádá? Přidej ji

Potkejte se v úplném centru města vedle Staré radnice s příběhy Paměti národa. V původně renesančním domě najdete Institut Paměti národa Brno – místo, kde se konají výstavy, přednášky a besedy, autorská čtení, projekce a další kulturní program.

Součástí Institutu je digitální interaktivní expozice Tichá hrdinství. Expozice nabízí prostor, kde se snoubí nové technologie s osobními vzpomínkami i historickými fakty. Jejím cílem je připomínat příběhy odvahy, které mají sílu inspirovat v každém období. Umožňuje prožít, rozhodovat a udávat směr vlastní pouti badatele. Namísto dlouhého bloumání kolem exponátů za sklem vypráví Tichá hrdinství ucelený příběh v čase devadesáti minut. Vtahují do unikátní atmosféry potemnělých místností plných světelných prvků a projekcí, kouřových efektů, obrazovek s vizuálním vyprávěním, rozšířené reality, ale i prohlížení dobových materiálů.

Stále se proměňující exponáty umožňují křižovat prostorem nahodile, někdy v kruzích, jindy v daném pořadí. Podobně jako mohou být složité osudové cesty hrdinů, kteří se rozhodli postavit bezpráví. Z archivu více než deseti tisíců posbíraných příběhů Paměti národa vybrali tvůrci výstavy příběhy Mileny Blatné, která pomáhala vězňům v Jáchymovských dolech, statečného odbojáře i sběratele vzpomínek Leopolda Färbera, armádního generála Tomáše Sedláčka a jeho neobyčejné cestě po bojištích druhé světové války a Jaryny Mlchové, která díky objevu neznámé chemické sloučeniny zachránila za války desítky Židů. 

Výstava se nachází na adrese Radnická 10 a je vhodná pro návštěvníky od 15 let. Lze ji navštívit v konkrétních časech od středy do neděle.



Institut Paměti národa a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Institut Paměti národa: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!

Kousek odtud doporučujeme...