Zřícenina hradu Veliš, Veliš

Zřícenina hradu Veliš

Veliš, zřícenina

Není tu akce, kterou Zřícenina hradu Veliš pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo

Nedaleko Jičína se tyčí čedičový vrch Veliš, na kterém od 13. století stával mohutný královský hrad. Hrad byl založen před rokem 1316, kdy jej král Jan Lucemburský zastavil Půtovi z Frýdlantu. V průběhu staletí prošel řadou majitelů a stavebních úprav, včetně pozdně gotické přestavby před rokem 1500 a dalších úprav v polovině 16. století.

Do dnešních dnů se z něho mnoho nedochovalo. Na místě dnes najdete pouze zbytky palácové zdi, polozasypanou studnu a příkop. Po třicetileté válce byl hrad Veliš pobořen na příkaz císaře v roce 1658, aby již nemohl sloužit vojenským účelům. V následujících stoletích byly zříceniny hradu poškozeny lomy a rozebírány na stavební materiál, což značně změnilo podobu vrchu. Dnes je návrší, na kterém hrad stával, narušeno lomem, a na jeho místě se tyčí rozeklaná skála s hlubokou propastí.

Zřícenina hradu Veliš je volně přístupná a nabízí rozhled do všech stran, poskytující návštěvníkům nejen pohled na okolní krajinu, ale i připomínku bohaté historie tohoto místa. Hrad Veliš představuje důležitou kapitolu v historii českých hradů a jeho ruiny stále evokují příběhy minulosti, které jsou odrazem jeho dřívější velkoleposti a strategického významu.

Foto: Petr1888m CC BY-SA 3.0



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Zřícenina hradu Veliš: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!