Zámek Vrchlabí, Vrchlabí

Zámek Vrchlabí

Vrchlabí, Zámek 1

Není tu akce, kterou Zámek Vrchlabí pořádá? Přidej ji
  • Byli tadykristyna.ctvrtlikova
  • Ohodnoť místo
  • www.mestovrchlabi.cz

Zámek Vrchlabí, jedno z význačných šlechtických sídel ve východních Čechách, má bohatou historii. Jeho původní podobu, gotickou vodní tvrz, nahradil v roce 1546 renesanční zámek, který dal postavit Kryštof Gendorf z Gendorfu. Tento nový zámek byl situován na místě starší tvrze a zahrnoval hluboký vodní příkop, který byl později zasypán a přeměněn na anglický park.

Renesanční stavba, charakterizovaná svým dvoupatrovým čtvercovým půdorysem a čtyřmi nárožními věžemi s cibulovitými báněmi, byla postavena s důrazem na obranyschopnost a reprezentaci. Vstupní hala zámku je zdobena nádhernými intarzovanými dveřmi a freskami, které představují čtyři poslední medvědy ulovené v Krkonoších. Tato místnost dnes slouží jako hlavní recepce pro návštěvníky.

V průběhu let prošel zámek Vrchlabí několika stavebními úpravami. Nejvýznamnější změnou byla přestavba v barokním slohu v 18. století a další úpravy v 19. století, které přeměnily zámek na pohodlné rodinné sídlo s knihovnou, malou zasedací místností a tajnou místností.

Zámecký park, který byl původně okrasnou zahradou, byl přetvořen do dnešní podoby v 19. století zahradníkem Fuchsem. Park nyní zahrnuje jezírko a nabízí prostor pro romantické procházky v přírodním stylu.

Na okraji parku se nachází zámecká kaple a hrobka rodiny Černínů-Morzinů, kterou nechala postavit Aloisie Černín-Morzinová. Tato kaple nyní slouží jako modlitebna československé husitské církve.

Zámek Vrchlabí je dnes v majetku rodu Kinských, kteří objekt spravují a postupně jej renovují. Veřejnosti je přístupná vstupní hala, zatímco další části zámku jsou využívány pro kulturní a společenské akce, což zámku dodává na živosti a udržuje jeho historický duch.

 Foto: Tomek Žuk


Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Zámek Vrchlabí: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!