Dohazovačka v Divadle Na Fidlovačce vrátí Dolly Leviové to, co jí muzikál vzal

Dohazovačka v Divadle Na Fidlovačce vrátí Dolly Leviové to, co jí muzikál vzal

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Již 12. března bude mít v nuselské Fidlovačce premiéru hra Dohazovačka Thorntona Wildera. Režisér Zdeněk Dušek slibuje inspiraci commedií dell´arte, ovšem pouze co se týče principu zaměření se na herce - nepůjde tedy o inspiraci formální. Diváky láká na to nejlepší ze situačního, konverzačního, ale i absurdního dramatu.

Oproti tradičním představám zde bude hlavní postava Dohazovačky (Eliška Balzerová) vykreslena jako ta, co sice dohazuje partnery ostatním, ale chce zároveň získat něco sama pro sebe. To může udělat jedině tak, že po hlavě skočí do příležitostí, které jí život nabízí. Další předností této inscenace má být fakt zmíněný v úvodu, tedy že pozornost se upře znovu k charakterům postav, které v u nás daleko slavnější muzikálové verzi díla Hello, Dolly v 60. letech musely ustoupit výrazné hudební složce. „Dohazovačka nemůže být chudá příbuzná,“ podotkl dramaturg Zdeněk Janál.

Eliška Balzerová zároveň zmiňuje osobnost autora literární předlohy Wildera, který byl podle ní jedním z posledních velkých géniů svojí kategorie. Držitel tří Pulitzerových cen za beletrii i drama zastával životní motto: „Je třeba milovat život, abychom jej mohli žít, a je třeba život žít, abychom jej mohli milovat.“ Představení bude uvedeno u příležitosti 40. výročí úmrtí autora.

A právě tímto pravidlem se řídí nejen titulní Dohazovačka, ale i její scéničtí kolegové – Kornel Hackl (Lukáš Rous), Irena Molloyová (Sandra Pogodová, která se mimochodem velmi těší na roli nejkrásnější ženy na světě!) nebo Horác Vandergelder (Zdeněk Maryška). V Dohazovačce se však mimo zavedených herců představí i mladá krev: Karel Jirák, Michal Papáček nebo Petr Šmíd.

Výraznou a velmi důležitou součástí inscenace je scéna Milana Popelky, kostýmy Jaroslava Máčala a hudba Daniela Fikejze.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo Na Fidlovačce nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!