Závěrečný koncert Mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka představí světovou premiéru

Závěrečný koncert Mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka představí světovou premiéru

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Výjimečný koncert v hudební interpretaci Felixe Slováčka a Felixe Slováčka jr. se uskuteční 19. března v Praze. Koncert je mimořádný uvedením premiérových děl v podání hudebníků, pro které jsou tyto skladby přímo napsané. V letošním roce zazní na koncertě ve světové premiéře skladba Saxofontána - concertino pro otce a syna Slováčkovi od skladatele Lukáše Sommera.

Kromě této skladby uslyší diváci díla V. Grochovského, E. F. Nápravníka, Z. Fibicha, V. Trojana a dalších. Doprovázet je bude Dvořákův komorní orchestr, který diriguje Jaroslav Vodňanský, na klavír budou hrát Vjačeslav Grochovský jr. a Marina Grochovská. Obdobné repertoárové složení bylo uvedeno v rámci loňského ročníku v Brně, kde zazněla ve světové premiéře skladba Jana Kučery Roztančené Concertino pro soprán, saxofon a smyčce. Tato skladba byla napsána přímo pro Felixe Slováčka jr.

6. ročník festivalu Eduarda Nápravníka je o to významnější, že hudební veřejnost slaví 175 let od narození tohoto jedinečného hudebníka. Na význam Eduarda Nápravníka se v České republice často zapomíná, ačkoli je jeho vliv na světový hudební odkaz nezpochybnitelný. Je spjat hlavně s ruským Mariinským divadlem v Petrohradu, kde působil 53 let, z toho skoro 48 let jako šéfdirigent.

Během této doby tu Nápravník uvedl 79 premiér, z toho 45 ruských oper. Jeho nastudování se často stala příkladem pro světovou scénu. Vjačeslav Grochovský jr. a Felix Slováček jr. se proto již před lety rozhodli pořádat tento festival, aby Eduarda Nápravníka představili i českému publiku. „Považovali jsme to za ostudu, a proto jsme se rozhodli, že tuto chybu spolu s kolegy napravíme. Tak vznikla myšlenka uspořádat mezinárodní festival Eduarda Nápravníka,“ říká Vjačeslav Grochovský, ředitel festivalu. Festival byl zahájen 23. srpna 2014 v Býšti a do března 2015 proběhl celkem v 11 českých městech.

V Ruském kulturním středisku to není první koncert, který zde organizátoři uspořádali. 22. ledna 2015 to byl koncert Vokální tvorby, kde vystoupila světově uznávaná sopranistka ukrajinsko-ruského původu Marina Vyskvorkina, ukrajinský basbarytonista Jurij Kruglov, srbská sopranistka Pavlína Senič a český barytonista Marek Šulc.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 
Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!