Na Swingovém plese se bude hodit košile na výměnu, vzkazuje kapela Django Jet

Na Swingovém plese se bude hodit košile na výměnu, vzkazuje kapela Django Jet

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Po roce se opět koná v klubu Mersey v Brně Swingový ples s fantastickou skupinou Django Jet a známým electroswingovým djem Liquidem A. Brněnská kapela Django Jet hraje taneční swing 30.- 50. let. V repertoáru najdete především české a francouzské swingové vypalovačky, proložené temperamentními gypsy-jazzovými standardy, po vzoru Django Reinhardta a jeho Hot Club de France.

Kromě hlavní zpěvačky, šarmantní Marie Gilbertové, se ve zpěvu střídají tři další výteční vokalisté. Většina kapely se navíc aktivně věnuje swingovému tanci, takže to, že muzika bude mít “ten správný swing“ je zaručeno.

Formace se představí ve složení:

  • Janek Čarek - kytara, zpěv
  • Anetka Řičařová – housle
  • Martin Lauer - kytara, zpěv
  • Marie Gilbertová – zpěv
  • Jarek Panuš – basa.

Zajímá vás víc? Přečtěte si rozhovor s členy kapely:

Jak jste se dali dohromady, kdy a kde vznikl ten nápad založit kapelu?

Kapela vznikla zhruba v létě roku 2014 kolem nově rodící se taneční školy Swing Wings. Ta začala pořádat pravidelné tančírny v altánku v Denisových sadech, po kterých následovaly improvizované jam session. Z těch se postupem zrodil nápad udělat swingovou kapelu. Začali jsme gypsy swingovým repertoárem, ale jako tanečníci jsme vnímali potřebu místní rostoucí komunity po taneční hudbě. Proto jsme postupně začali přidávat čím dál více tanečního swingu. Později do repertoáru přibyly takéjazzové balady a český i francouzský swing.

Můžete pro ty, kteří vás neznají, představit jednotlivé členy – jakou mají hudební minulost, kdepůsobili předtím a čemu se věnují mimo kapelu?

Aneta Řičařová je houslistka, která vystudovala brněnskou konzervatoř. Již od malička se věnovala folkloru, po studiích žila 4 roky v Anglii, kde se dostala k místní gypsy swingové komunitě a naučila se hrát jazz. Kapela vznikla na její popud a doposud je jejím hlavním hybatelem.

Marie Gilbertová je hlavní zpěvačka kapely s belgickými kořeny (proto se příjmení vyslovuje Žilbertová). Plynně hovoří česky i francouzsky, čehož v Django Jetu kvůli repertoáru často využíváme. Marie zpívá od malička, folklor, klasickou hudbu a vše ostatní. V roce 2013 ji smetla swingová vlna,které se Brnem přehnala. Swing začala i tancovat, a protože se od malička věnovala folklóru, stala se během krátké doby jednou z nejlepších tanečnic v komunitě a zařadila se do lektorského týmu Swing Wings.

Martin Lauer je talentovaný kytarista, který miluje swing, jazz, bossa novu i latinsko americkou a kubánksou hudbu a její rytmy. V Django Jetu působí jako sólový kytarista, zpěvák a také aranžér. Jeho hraní často vygraduje z melodické linky, přes oktávy až do působivého akordového sóla ve stylu Wese Montgomeryho.

Jan Čarek v Brně působící zpěvák, kytarista a kapelník, který se zaměřuje zejména na swing. Pro taneční komunity v Česku i na Slovensku už hrály jeho kapely Pavlík a továrna na jam, Chet Baker Tribute, Heart of Dixie nebo All Star Swing Team. Kromě swingu se věnuje také vokálnímu jazzu, nejvíce ho fascinuje bebop, sket a vokalíza. V Django Jetu působí jako rytmický kytarista a zpěvák.

Jarek Panuš je velmi zkušený muzikant a vyhledávaný basista, který často nahrává pro televizi nebo zaskakuje v divadlech. Vystudoval konzervatoř, mnoho let také hraje folklor na cimbál. Poslední dobou se však věnuje modernějším žánrům na kontrabas, velmi si užívá jazz a swing. Patří k nejuniverzálnějším hráčům, zahraje jakékoli noty, které před něj položíte a zahraje je se skvělým feelingem.

Jaké máte hudební vzory? Kdo vás nejvíc inspiruje, s kým byste si chtěli zahrát?

Největší stylovou inspirací kapely je původní francouzský gypsy swing ve stylu Django Reinhardta, na kapelu má ale vliv mnoho dalších muzikantů a stylů. V hraní Martina se hodně projevuje vliv bebopových a modernějších jazzových kytaristů, u Anetky můžeme zaslechnout inspiraci americkým jazzovým houslitou Stuffem Smithem u zpěvu je to Ella Fitgeraldová. Marie má dokonale zvládnutý styl slavných swingových zpěvaček z 30. let. Honzu inspirují jak staří swingoví mistři (Frank Sinatra),tak i modernější jazzoví zpěváci (Darmon Meader, Kurt Elling), to stejné platí pro kytaru.

Věnujete se hodně koncertování. Které místo z těch, kde jste hráli, vás nejvíce nadchlo?

Činnost kapely je rovnoměrně rozprostřená mezi klasické koncerty a taneční akce, které se od běžného koncertu liší repertoárem i energií. Obojí má ale něco do sebe. V sezóně hrajeme i několikrát týdně, mezi nejlepší zážitky patří určitě hraní pro naši vlastní komunitu. Naposledy to bylo 17. 1. na mezinárodním Tmavomodrém plese pořádaném Swing Wings, kde jsme měli možnost zahrát si pro více než čtyři sta tanečníků, z toho zhruba stovka z okolních komunit z Budapešti, Krakowa, Vídně a Bratislavy.

Máte ambici vydat CD či DVD?

V případě starých žánrů a swingových standardů zvlášť, je nahrávání alb problematické. Všechny skladby, které hrajeme, již před námi nahráli v desítkách verzí nejlepší muzikanti svojí doby. Nahrávky mají smysl k propagačním účelům, případně pokud člověk tvoří vlastní nebo unikátní věci. Je ale pravda, že i tato varianta se pomalu začíná otvírat. V poslední době jsme se hromadně zamilovali do starého českého swingu zejména do textů Josefa Kainara, které například na albu Nebe Počká shromáždil Karel Plíhal. To je poměrně unikátní směr, který u nás dělá málo kapel. Stejně tak čím dál více využíváme toho, že máme v kapele čtyři zpěváky, proto přidáváme vícehlasé aranže a skladby svokály. Jakmile bude těchto věci dostatek, už by se nad albem začalo dát uvažovat.

Jak se těšíte na sobotní Swingový ples a na co se mají návštěvníci připravit?

Na sobotu se těšíme velmi, stejně jako na každou akci, kam lidé přijdou tancovat swing. Návštěvníci by si určitě měli vzít dobré taneční boty a připravit se na to, že se pořádně zapotí a třeba i naučí nové kroky. Pánové, dvě košile nejsou na škodu, známe idžentlmeny, kteří na tančírny nosí tři.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Umělci: Django Jet

Místo konání: Mersey klub

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!