Baromantika Lenky Dusilové pokřtí nové album v Sono Centru

Baromantika Lenky Dusilové pokřtí nové album v Sono Centru

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Možná jste fanoušci Lenky Dusilové z Čech a měli jste to blíž na včerejší křest v pražském Divadle Archa. Pro ty, kteří koncert prošvihli nebo to měli do Prahy daleko, se nabízí ještě jedna šance vynahradit si to. Druhý „moravský“ křest nedávno vydaného alba s názvem V hodině smrti je naplánován na 8. 10. 2014 a bude se konat v prostorách hudebního klubu Sono Centrum v Brně.

Z názvu předešlé desky se velmi intuitivně zrodil slibný projekt, kterému zůstal název Baromantika. Kromě Lenky Dusilové jsou autory hudby na desce také Beata Hlavenková, Viliam Béreš (z Toxique) a Patrick Karpentski. Na rozdíl od minulých hudebních počinů Dusilové a spol., tento se prezentuje jako rovnocená spolupráce čtyř svébytných autorů. Kromě nich na albu hostuje i spousta dalších skvělých muzikantů, např. Justin Lavash, David Koller, Dan Bárta, Oskar Török, atd. Někdo z nich by mohl určitě vystoupit s Baromantikou naživo i v rámci křestu v Brně.

Připadá vám název alba poněkud ponurý? Vezmeme-li navíc v potaz, že Lenka Dusilová byla v průběhu nahrávání desky v očekávání svého prvního dítěte, „hodina smrti“ vskutku vyvolává pár otazníků. V rozhovorech před vydáním Lenka vysvětluje, že smrt zde figuruje pouze jako metafora přeměny. To, co umírá, vytváří prostor pro něco nového. Předešlý život končí a transformace spočívá především v novém nahlížení na pokračující život. Album se tak stalo vcelku hodně osobní výpovědí všech čtyř členů uskupení o krizi středního věku a o odvaze projít tmou, aby se člověk posunul zase o kus dále.

Pro získání finančních prostředků na nákladné natáčení desky u Sono Records kapela zvolila cestu crowdfundingu. Výběr peněz od fanoušků přesáhl cílovou částku o téměř 80 tisíc korun, a tak bylo album V hodině smrti úspěšně vydáno u Supraphonu 26. září a zatím sklízí jen samé kladné ohlasy. Deska je plynulejší, srozumitelnější a komplexnější než ta poslední. Lenka opět přesvědčuje, že umí zpívat nejrůznějšími jazyky, ale i efektivně halekat beze slov. Tato pozornost vzbuzující česká alternativa nesplývá v davu, sleduje trendy, ale přesto zní osobitě. Z vlastní zkušenosti doporučuji poslechnout si Baromantiku naživo. Letos nově otevřené Sono centrum s moderním interiérem a špičkovou zvukařskou technikou čeká!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Sono Centrum nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!