Vánoční čas ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU bude pestrý

V předvánočním čase je v krajském kulturně vzdělávacím centru 14|15 BAŤŮV INSTITUT připraven pro malé i velké návštěvníky bohatý program. Těšit se mohou na nejrůznější besedy, koncerty a především tvořivé dílny v muzeu, galerii i knihovně.

Vánočně naladit se mohou návštěvníci již 30. listopadu v 18.30 hodin na večeru poesie Karla Jaromíra Erbena, který Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně připravila k výstavě „Karel Jaromír Erben… a život lidský jako sen!“. Večer uvede přední historik umění Jaromír Zemina. Ve výběru z Kytice a záznamů Erbenových snů účinkují František Derfler a Petr Oslzlý. O hudební doprovod se postarají Irena a Vojtěch Havlovi.

Sobota před první adventní nedělí bude již tradičně patřit celorepublikové akci Den pro dětskou knihu, tentokrát s podtitulem „Jak to bylo na Vánoce“. Během dopoledne se děti mohou těšit na vernisáž a vyhlášení výsledků výtvarné soutěže „Jak pejsek s kočičkou slavili Vánoce“, výtvarné dílny, čtení v oddělení pro děti, divadlo Kufr – Velký Fuk a Knihu vánočních přání. V rámci Dne pro dětskou knihu připravilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně doprovodný program „František na Mikulášském jarmarku“, ve kterém děti uvidí ukázky řemesel a budou si moci vyrobit hračku podobnou těm, které se prodávaly na jarmarcích před sto padesáti lety.V sobotu odpoledne od 15 do 19 hodin přichystalo muzeum workshop pro dospělé „Adventní věnce z přírodnin“ pod vedením floristky Aleny Drdové.

V sobotu 1. prosince ožije i hrad Malenovice. Již tradičně se zde uskuteční Vánoční jarmark.
Ve sklepeních hradu bude od 10 do 16 hodin velké množství prodejců s malými a milými drobnostmi či občerstvením a ve vánočně vyzdobené hájence bude naposledy otevřena výstava vizovického pečiva. Součástí bude i autogramiáda Yvony Činčové, autorky knihy „Zlínsko na cestě od Rakousko-Uherska k samostatnému Československu“.

Známé i méně známé deskové hry si mohou děti i dospělí zahrát na „Deskohraní“, které Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně pořádá ve čtvrtek 6. prosince od 16 do 18.30 hodin. Vánoční téma bude mít také prosincový Klub milovníku knih 12. prosince v 17 hodin.

V sobotu 15. prosince od 14 hodin je připravena speciální vánoční dílna galerie, ve které si děti podobně jako sochaři zkusí z modelovací hlíny vyrobit formu na vlastní vánoční dekorace ze sádry. V úterý 18. prosince je pro děti v knihovně přichystaná další tvořivá dílna „Vánoce slavíme, stromeček zdobíme“, na které se naučí vyrábět různé dekorace nejen na vánoční stromeček.

K vánoční pohodě přispěje také hudební program. V sobotu 8. prosince se uskuteční „Večer s kapelou Stromy“ s folkovou vánoční hudbou. Pro milovníky vážné hudby je připraven 13. prosince v 17 hodin pořad s interpretací tvorby barokních mistrů „Živý plamen lásky – Evropské baroko v hudbě a poezii“. V něm vystoupí Trio Con Amore (Radana Beláková - cembalo, Iveta Trojanová – hoboj, Michal Pášma - kontrabas) a Martin Pášma v roli interpreta básní na vážné i žertovné téma. V sobotu 15. prosince se návštěvníci mohou těšit na hudební večer s populární zlínsko-ostravskou kapelou Foxy Hunters, v pátek 21. prosince zahraje v rytmu dixielandu kapela Jazzzubs a v pátek 28. prosince roztančí kavárnu latinskoamerické tance.

Mezi svátky od 27. do 29. prosince budou pro návštěvníky otevřeny v běžné provozní době aktuální výstavy a stálé expozice v galerii i muzeu, klasickou otevírací dobu bude mít i knihovna. Muzeum navíc pro děti připravilo na 28. prosince ve všech svých prostorách ve Zlíně něco pro zábavu. Těšit se mohou například na výrobu silvestrovských masek nebo připravu různých dobrot na silvestrovský stůl.

Vánočně naladit se mohou návštěvníci také návštěvou panelové výstavy muzea „Radujme se, veselme se, narodil se Kristus Pán“ či zhlédnutím výstavky papírových betlémů „Jesličky z papíru“. Během Vánoc bude součástí připravované výstavy „Dřevo jako malované“ i unikátní papírový malovaný betlém z přelomu 19. a 20. století z Ústeckoorlicka, který představuje 192 figurek tří různých autorů.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Zlín Akce v obci Zlín

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vánoční čas -...

Villa MemoriesZlín (5.6 km)

Vila VyšehradLuhačovice (14.6 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (14.6 km)