Den uniformovaných sborů - Kroměříž

Den uniformovaných sborů - Kroměříž

Adresa:

Kroměříž, Na Hrázi 1148

Termín: 5.10.2019
Vstupné:

zdarma

5říjen sobota 10:00

Žánr: ostatní akcehistorie technika zdarma rodina děti


Z mnoha koutů země se do Kroměříže sjíždějí fandové vojenské, policejní i hasičské historie a současnosti, aby se zúčastnili již tradiční akce Den uniformovaných sborů, kterou pořádá město Kroměříž, Biskupští manové z Kroměříže a Technické muzeum v Brně. Stejně jako loni se akce koná na letišti v Kroměříži, které nabízí prostor pro spoustu zajímavé techniky - například zajímavá historická i současná letadla, automobilové veterány, těžkou vojenskou techniku a obrněná vozidla. „Vojenská tradice v Kroměříži sahá až do dob Marie Terezie. Naše akce se ale snaží popularizovat i činnost dalších uniformovaných složek, jako jsou hasiči či policie. A protože v Kroměříži aktivně funguje několik historických vojenských skupin a spolupořadatelem je Technické muzeum v Brně, máme jedinečnou příležitost ukázat v atraktivním podání činnost složek napříč dějinami,“ prozradil vedoucí radničního odboru kultury a cestovního ruchu Pavel Zrna.

Letošní ročník se odehrává 5. října, program bude od 10.00 do 17.00 hodin. Upozorňujeme návštěvníky, že je na ploše letiště zákaz venčení psů. K dispozici návštěvníkům budou stánky s občerstvením i mobilní toalety. Parkování bude možné v omezené míře u Hrubého rybníka (Bágráku), dopravit se na akci můžete i vlakem (žel. zastávka Oskol), městskou hromadnou dopravou (zastávka Kaufland).

Kdo chce zažít stylový příjezd na akci, může využít zvláštních jízd motorového vlaku Hurvínek nebo se svést historickými autobusy, které budou jezdit v průběhu dne po Kroměříži. Místa, na kterých můžete do autobusů přistoupit jsou: letiště, Na Hrázi; zast. MHD Moravská, škola; Hanácké náměstí (před budovou PDA); zast. MHD Milíčovo náměstí; zast. MHD Tovačovského, Dům kultury; zast. MHD Oskol,Spáčilova a zpět na letiště. Autobusy budou z letiště vyjíždět v těchto časech: 9:30; 9:45; 10:10; 10:30; 10:50; 12:30; 13:10; 14:30; 15:00; 15:30; 16:00 a 16:30.

A co tedy na letišti uvidíte?

Prezentovat se bude Technické muzeum v Brně, a to nejen svou technikou, ale i soutěžemi pro děti, Armáda ČR, Aktivní zálohy AČR a Základna neopravitelného materiálu AČR (tzv. Mundursdepo), Policie ČR, Celní správa, Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje. Sbor dobrovolných hasičů Kroměříž, Československá obec legionářská, Komunitní centrum pro válečné veterány, Sokolská župa Hanácká a různé kluby vojenské historie - letectvo ČSLA, Československé legie spolu s legionářským operačním sálem, Brněnský městský střelecký sbor, Klub rakousko-uherské armády se svým 8. pěším brněnským plukem, a jiné. Prohlédnout si můžete tank T-34, UAZ-452, četnický autokar, polní obvaziště P-V3S a polní kuchyně P-V3S, Bren Carrier, Obrněný automobil PA-II „Želva“, letadla Spitfire a Piper a letadla z 1. světové války, moderní letadla Aeroklubu Kroměříž, staré automobily Veterán klubu Korměříž. Celní úřad pro Zlínský kraj si pak připravil prezentaci techniky, kterou celníci používají při své práci, a která jen tak k vidění nebývá. Vedle prezentačního stánku s exponáty podléhající úmluvě CITES (ochrana ohrožených druhů zvířat a planě rostoucích rostlin) a exponátů z oblasti ochrany duševního vlastnictví (padělků zboží) přivezou zavazadlový rentgen, který bude v provozu a připraven předvést praktické ukázky. Druhý, unikátní velkokapacitní rentgen, umístěný v kamionu, sice z bezpečnostních důvodů v provozu nebude, ale i jeho samotná prohlídka přinese jedinečný zážitek. V prezentaci celní správy nebude chybět ani mobilní laboratoř.

Chybět pak samozřejmě nebudou dynamické ukázky, průlet letadel AČR a další doprovodný program. V 11.00 hodin pak proběhne slavnostní přísaha nových členů HZS Zlínského kraje.

Přehlídka techniky, výzbroje i výstroje s akčními ukázkami je vždy velkým lákadlem pro malé i velké.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Kroměříž Akce v obci Kroměříž

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Den uniformovaných...

Villa MemoriesZlín (18.2 km)

Vila VyšehradLuhačovice (32 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (32.1 km)