Znamenitý klavírista Václav Jan Křtitel Tomášek

Znamenitý klavírista Václav Jan Křtitel Tomášek

Termín: 10.1.2024
Vstupné:

300, 200, 150

10leden středa 19:00

Žánr: koncertyvážná hudba klasika Třebíč


Soubor Musica Florea v roce 2024 připomene 250 let od narození klavíristy Václava Jana Křtitele Tomáška. První koncert nového cyklu se uskuteční v Třebíči a bude věnován právě tomuto opomíjenému, ale významnému českému skladateli. Koná se již 10. ledna 2024 v Kamenném sále Muzea Vysočiny od 19:00 hodin, pod taktovkou dirigenta Marka Štryncla.

Jméno skladatele možná některým posluchačům nebude známé, Václav Jan Křtitel Tomášek byl ale skutečně velkou osobností české hudby 1. poloviny 19. století. Jako skladatel i pedagog měl velký vliv na vývoj moderní písně s českými i německými texty, výrazně ovlivnil v českém prostředí klavírní žánry a jejich směřování k romantickým formám a náladám. Založil dokonce hudební ústav zaměřený na výuku klavíru a skladby, který ve své době konkuroval pražské konzervatoři i varhanní škole.

Jeho klavírní kvartet op. 22, které je základem programu, dokonale ilustruje skladatelovu genialitu a skvělou obeznámenost s tehdejšími možnostmi raně romantických klavírů. Musica Florea a její host – excelentní klavíristka Petra Matějová – vás vezmou na výlet do raných dob romantismu a připomenou tvorbu tohoto hudebníka.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Třebíč Akce v obci Třebíč

Podobné akce

2květen čtvrtek 19:00

27listopad středa 19:00

Eva Urbanová & Barock

, Masarykovo náměstí 1323 Koncert

Ubytování v okolí akce Znamenitý klavírista...

U ProkopůŘásná (35.4 km)

Western - Šiklův Mlýn s.r.oMoravec (35.7 km)

Resort ErichŽďár nad Sázavou (37.9 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?