Výstava poprvé v Havlíčkově Brodě představí průřez tvorbou profesora Eduarda Ovčáčka, který se věnuje grafice, malbě, koláži, plastice, vizuální a konkrétní poezii, lettristické fotografii a multimediální tvorbě.

Již koncem 50. let byl členem skupiny Kroky a jedním z iniciátorů vzniku nezávislé bratislavské skupiny výtvarníků orientovaných na informel i účastníkem neoficiálních výstav Konfrontace I-III v letech 1961-1963. V té době také navázal kontakty s ostatními umělci zabývajícími se strukturální malbou v Praze (Aleš Veselý, Vladimír Boudník, Mikuláš Medek) a v Polsku (Marian Bogusz). V letech 1959 až 1968 se soustavně věnoval rozvíjení techniky strukturální a hlubotiskové grafiky a strukturální malby. Po ustavení Klubu konkretistů v roce 1967, jehož je spoluzakladatelem, se začal programově věnovat serigrafii a dřevěným polychromovaným prostorovým formám.

Na okupaci Československa v roce 1968 reagoval konkrétní a vizuální poezií s názvem Lekce velkého A, kterou stihl publikovat v Literárních listech a některých dalších periodikách v Československu a v zahraničí. Po tomto veřejném vystoupení a jako pozdější signatář Charty 77 byl po celou dobu 70. a 80. let režimem šikanován a ztratil možnosti vystavovat v oficiálních galeriích. Vedle výtvarné tvorby se Eduard Ovčáček věnoval i pedagogické činnosti. V šedesátých letech vyučoval grafické techniky na Olomoucké univerzitě. V roce 1991 se stal spoluzakladatelem nové Fakulty umění při Ostravské univerzitě, kde jako profesor vedl Ateliér volné grafiky na Katedře intermedií.

Eduard Ovčáček je český vizuální básník, grafik, sochař, malíř, fotograf, typograf, kurátor a vysokoškolský pedagog. Ocenění  1965 Cena za grafiku, Mezinárodní výstava Złote grono, Zielona Góra 1968 Čestné uznání za...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Eduard Ovčáček od A...

Zámek ÚsobíZbilidy (11.5 km)

Resort ErichŽďár nad Sázavou (22.2 km)

Zámek Žďár nad SázavouŽďár nad Sázavou (26 km)

Naše tipy...

Akce na Jiný den?