Princip zrcadlení v konceptuálních tendencích v českém umění od 60. let až po současnost

Skupinová výstava 32 zvučných jmen českého umění tematizuje práci s pravidlem osově převráceného či reflektovaného obrazu – tedy s principem zrcadlení, který jako vhodný inspirační zdroj i jako netradiční výtvarný prostředek umožnil rozvinout konceptuální tendence od jejich nástupu v 60. letech až po umění současnosti.

S přispěním velkorysé výstavní architektury Richarda Loskota se pod klenbou, ale také přímo v ní, odehrává napínavý dialog mezi objekty, site-specific instalacemi, rekonstrukcemi komorních ateliérových prostorových experimentů, fotografiemi a videi předních českých (potažmo též československých) umělců posledních tří generací. Výstava shromažďující množství děl delšího časového úseku odráží téma obratu českého umění v 60. letech ke konceptuálním přístupům, k participaci a reflexi diváka i okolního prostoru, k instalacím v interiéru i v krajině, kinetismu, akčnímu umění, body-artu a video-artu. Spojující nití těchto směrů je inovativní přístup k uměleckým materiálům, výtvarným prostředkům a posunutí hranic světa umění do každodenního prostoru. Principy zrcadlení, převráceného či reflektovaného obrazu, polarizace světla nebo fyzikálního zákonu osové souměrnosti byly jedněmi z nástrojů, které umožnily tyto tendence plně rozvinout. Jako atraktivní atribut vizuálních přesahů i jako filosofický, psychologický a antropologický fenomén je zrcadlení v umění stále aktuální. 

Přístupná bude také Stálá expozice českého umění 20. století.

Prozatím bude nutné dodržovat hygienická opatření: vstup s respirátorem; maximální počet návštěvníků ve stejnou dobu: do 20 osob; nelze provádět hromadné akce (vernisáž, komentované prohlídky apod.).

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Koncepty zrcadlení

Zoopark ZelčínMělník (16.5 km)

Ubytování u OkořeHolubice (23.8 km)

Restaurace VětrušeÚstí nad Labem (30.1 km)