Jílovské zlaté doly-Důl Pepř, Štola Václav

Jílovské zlaté doly-Důl Pepř, Štola Václav

Adresa:

Jílové u Prahy, Žampach 1, Jílové u Prahy

Termín: 30.3.2024
Vstupné:

400 Kč dospělí/ 200 Kč děti 6-17 let

30březen sobota 13:30

Žánr: sporthistorie jílovské zlaté doly zlato netradiční prohlídky Jílové u Prahy


Více info na https://www.fabiantours.cz/l/zlate-doly-v-zampachu-jilove-u-prahy/ Kontakt Eva Nová, 777 897 951, nutno si rezervovat místo a po rezervaci uhradit do 24 hodin. Storno z vážných důvodů (pracovní neschopnost, neočekávaná směna v práci) maximálně 48 hodin předem (můžete použít svého náhradníka), peníze nevracím, ale můžete využít na jinou akci, poté propadají. Nákup uzavřen při vyprodání lístků či 24 hodin před exkurzí. Rezervace méně než 24 hodin předem je +200 Kč na osobu- Vždy je maximální počet účastníků 24 Cena 400 Kč dospělý 200 Kč dítě 6-17 let Mladší děti do dolu nesmí Doprava na místo je individuální. Prohlídka je vhodná pouze pro osoby v dobré fyzické kondici a bez pohybových a jiných omezení (NA TRASE SE POUZE CHODÍ, NELEZE SE A NEŠPLHÁ), v závěru prohlídky se dělá imitace exploze, kde je silnější tlaková vlna, samozřejmě podle přísných bezpečnostních pravidel báňské správy. Z důvodu nosnosti prken a kapacity vláčku se doporučuje vstup osobám do 110 kg, těžší osoby by měly dbát při chůzi po prknech na větší rozestupy. Těhotné ženy můžou prohlídku absolvovat maximálně do konce druhého trimestru těhotenství. Návštěvní okruh je dlouhý 4 kilometry a prohlídka trvá 2,5-3 hodiny. Ve štole je kolem 11 stupňů a místy silný průvan. (ideální jsou dvě vrstvy svrchního oblečení s dlouhým rukávem,).

DŮLEŽITÉ: návštěvníci musí mít dlouhé rukávy i dlouhé kalhoty a uzavřené boty (sportovní nebo gumáky). Přilby a světla jsou k dispozici. Storno z vážných důvodů (pracovní neschopnost, neočekávaná směna v práci) maximálně 48 hodin předem (můžete použít svého náhradníka) , nabízíme přesunutí termínu. İ po tomto termínů je povinné nahlášení neúčasti, v případě nalezení náhradníka je možnost refundace 50 procent. Nákup uzavřen při vyprodání lístků či 24 hodin před exkurzí. Poté možné pouze na účet s penále + 200 Kč na osobu. V blízkosti štoly je restaurace Jaro, kde se scházíme, kousek dál restaurace Troníček. Doporučujeme využití toalet před prohlídkou. Do dolu je přísně zakázán vstup s domácími zvířaty a pod vlivem omamných a psychotropních látek, v prostorách dolu je zakázáno kouřit. Osoby se sklony ke klaustrofobii by měly účast zvážit, kromě úvodní části se nejedná o úzkou trasu, ale jde se cca 2 km od vchodu a 215 metrů pod povrch ( trasa vede rovně, ale nad námi stoupá kopec). Pokud má někdo obavu z exploze , může se domluvit, že odejde stranou. Během prohlídky má návštěvník možnost seznámit se s historií dolování zlata, Jílovsko patřilo k nejvýznamnějším zlatým dolům v Evropě pochází odtud i zlato ze svatováclavské koruny. V úvodní části půjdeme odvodňovací štolou Václav, z velké části pocházející z období 18. století. Prvních 400 metrů je chodba z části nízká a ukloněná, dalších 500 metrů se jde po dřevěných můstcích 20-50 cm nad vodní hladinou.

Poté, co se seznámíme s tím, jak různé minerály vypadají pod UV lampou , svezeme se důlním vláčkem k nárazišti jámy Pepř. Zde návštěvníci uvidí technické zázemí a důlní techniku v akci. Nakonec se dostaneme k perle jílovských dolů - žíle Šlojíř, kde bývala kdysi bohatá zlatá rudá a stále se zde vyskytují nevydobyté pilíře se zlatým zrudněním. Zatopené spodní části přispívají velkou měrou ke kouzlu a fotogeničnosti této části dolu. Na konci trasy je možné si zkusit štěstí a odnést si kousek zlata s sebou domů.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce