Výstava představuje grafiku a knižní ilustrace Jana Čáky.

Jan Čáka se narodil 12. června 1929 v Praze, kde rodiče, oba pocházející z Příbrami, v tu dobu žili. Do Příbrami se rodina vrátila v roce 1941. 

Po ukončení Veřejné obchodní školy v Příbrami se Jan Čáka stal nakrátko úředníkem Obchodního družstva Plzeň. Tato profese mu ale nepřinášela uspokojení – stále více toužil po malování. Po půldruhém roce zaměstnání opustil a v červnu 1948 složil přijímací zkoušky do druhého ročníku Státní grafické školy v Praze se zaměřením užitá grafika a knižní ilustrace. Studoval u profesorů Jaroslava Vodrážky a Petra Dillingera. 

Po absolutoriu a následné vojenské službě se v roce 1953 natrvalo vrátil do Příbrami. Pracoval jako kartograf u Jáchymovských (později Uranových) dolů, ale veškerý svůj volný čas věnoval výtvarné práci. V roce 1967 byl přijat do Svazu (později Unie) československých výtvarných umělců. Členství mu v tehdejších podmínkách teprve umožnilo odejít ke svobodnému povolání.

V šedesátých letech vytvořil bezpočet pohlednic a příležitostných tisků. K výtvarné tvorbě přidal postupně i činnost literární. Ta pramenila z jeho velké lásky k české krajině, kterou prochodil s batohem na zádech. Jak sám říkal, jen dívat se nestačilo, vždy se chtěl o místech, které poznával, dozvědět víc. Proto jeho cesty vedly do archivů, muzeí a také k pamětníkům. Celý následující život zůstal věrný svému krédu, že publikovat může pouze to, o čem se sám na vlastní oči přesvědčil.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jan Čáka / Grafika,...

Time Cafe & PenzionPříbram (265 metrů)

Rezidence HolšínHluboš (10.3 km)

Rezidence V ParkuDrhovy (16.1 km)