Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných – Setkání ke 40. výročí vzniku

Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných – Setkání ke 40. výročí vzniku

Adresa:

Praha 1, Ostrovní 13

Termín: 26.4.2018
Vstupné:

volné

26duben čtvrtek 17:00

Žánr: ostatní akce


Důvodem k založení Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných v dubnu roku 1978 byla potřeba upozorňovat společnost doma i v zahraničí především na ty odpůrce totality, kteří nebyli veřejně známí, a tudíž při jejich pronásledování neexistovaly kampaně na jejich podporu.

V diskusních panelech se budeme zabývat nejprve vznikem výboru, způsobem jeho práce a distribucí informací VONS do zahraničí, a dále reflexí dramatických událostí roku 1979, kdy se státní moc rozhodla výbor zlikvidovat – v květnu bylo zatčeno šestnáct jeho členů a z nich bylo šest (mj. i Václav Havel) odsouzeno k několikaletému vězení.

17.00 – 18.30 Panel I. VZNIK VONS: Motivem k založení Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných v dubnu 1978 byly mj. dobré zkušenosti z práce „Výboru za tři“ a snaha upozornit na případy lidí, kteří nebyli na Západě ani v Československu veřejně známí, takže je státní moc mohla pronásledovat bez rizika veřejných kampaní na jejich podporu. Hosté: Kamila Bendová, Anna Šabatová a Zofia Romaszewská (Polsko) Moderuje Petruška Šustrová.

19.00 – 20.30 Panel II. POKUS O ZNIČENÍ VONS A JEHO PŘEŽITÍ: V květnu 1979 se státní moc rozhodla zničit Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných – bylo zatčeno šestnáct jeho členů, deset nejaktivnějších zůstalo ve vyšetřovací vazbě a šest bylo v zimě 1979 odsouzeno. Přihlásilo se však dvanáct nových členů a práce výboru pokračovala. Hosté: Dana Němcová, Ján Čarnogurský (Slovensko), Jiří Gruntorád, Václav Malý a Jan Ruml Moderuje Petruška Šustrová.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Výbor na obranu...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (348 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (675 metrů)

ValentinskaPraha (744 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (288 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (174 m)