Expozice zachycuje vývoj hodinářského řemesla od 15. století a představuje časoměrné přístroje od nejstarších typů až po přístroje sestavené za využití nejmodernějších technologií.

Expozice ukazuje prostřednictvím chronologcky uspořádaného výběrového souboru exponátů od těch nejstarších známých časoměrných technologií vývoj hodinářského oboru prakticky až po současnost. Prezentuje tak ukázky elementárních časoměrných přístrojů, jako jsou hodiny sluneční, vodní, ohňové a přesýpací, přes pozdější v hodinářství dlouho převažující hodiny mechanické (kolečkové) až po hodiny elektronické.

Nejpodstatnější část expozice tvoří přehledný soubor mechanických kolečkových hodin představujících historicky nejvýznamnější časoměrnou technologii užívanou od počátku 14. století až do druhé poloviny století dvacátého. Expozice obsáhne jak prezentaci historických hodin věžních, tak hodin interiérových i hodinek kapesních. Nechybí však ani ukázka přístrojů využívajících měření času elektřiny nebo kombinace mechanického principu a elektřiny a také jsou zde prezentovány některé raritní experimentální časomíry např. prvních Československých atomových hodin.

Expozice zachycuje vývoj domácího hodinářství, jehož počátky jsou doloženy již za vlády Lucemburků. V průběhu 19. století došlo k úspěšným snahám o vyrovnání se s nejnovějším pokrokem v daném oboru. Také tyto snahy, spojené především s osobnostmi Josefa Božka a Josefa Kosska, jsou v expozici náležitě prezentovány.

Nezanedbatelný prostor je věnován technologické stránce výroby hodin. Návštěvník si může prohlédnout ukázky z bohaté kolekce ručního hodinářského nářadí, přípravků a pomůcek.

Otevírací doba a vstupné

Galerie a muzea - Praha 7 Akce v MČ Praha 7

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Měření času -...

Tyn Yard ResidencePraha (972 metrů)

Výstaviště HolešovicePraha (997 metrů)

The Emblem HotelPraha (1 149 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 101 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (1 147 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 730 m)