Jan Kavan - Grafiky z archivu

Jan Kavan - Grafiky z archivu

Adresa:

Praha - Troja, Galerie U lávky

Termín: 8.4.2023 9.4.2023
Vstupné:

volné

8dub - 9dub celý den

Žánr: výstavyumění výtvarné umění ilustrace kresba grafika galerie Praha


Jan Kavan

Narozen 8. 3. 1947 ve Zlíně, kde tehdy jeho otec učil modelování na umělecké škole založené T. Baťou. Dětství prožil na pražské periferii v pitoreskních starých Holešovicích. V roce 1966 absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze na Žižkově. Na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze navštěvoval atelier grafiky a ilustrace. Vlivem neblahých okolností se tam postupně vystřídali profesoři A. Strnadel, J. Trnka a posléze Z. Sklenář, u kterého v roce 1972 absolvoval. Významný vliv tu měl i asistent Jiří Anderle.

V současné době žije a pracuje v pražské Troji. Jeho manželkou je sochařka Stanislava Kavanová.

Těžištěm tvorby Jana Kavana je kresba pojímaná jako výsledný umělecký tvar a volná umělecká grafika. V umělecké grafice nejčastěji používá hlubotiskovou techniku leptu, kterou obohacuje o barevné soutisky tvarovaných matric. V oblasti užitého umění se uplatňuje jako ilustrátor, tvůrce Ex libris, navrhuje poštovní známky a příležitostně i plakáty. Se svou ženou sochařkou byli výtvarníky dvou animovaných filmů. Na svém kontě má i několik realizací v architektuře.

Uspořádal kolem sedmdesáti autorských výstav v České republice i v zahraničí, kde je i zastoupen ve sbírkách. Dostalo se mu řady ocenění za ilustrace, ex libris a známkovou tvorbu.

V letech 1997 – 2010 učil na Vyšší odborné škole a Střední umělecké škole V. Hollara v Praze, kde se podílel na akreditaci oboru kresba a ilustrace v médiích. Je členem Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Předsedá Komisi pro tvorbu poštovních známek při České poště. Pro MÚ v Praze Troji dělá od r.2002 kurátora nekomerční Galerie u lávky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce