50 %
Divotvorný hrnec- J. Voskovec + J. Werich + B. Lane

Divotvorný hrnec- J. Voskovec + J. Werich + B. Lane

Adresa:

Praha 4, Křesomyslova 625

Termín: 28.9.2013
Vstupné:

329Kč - 439Kč

28září čtvrtek 01:00

Žánr: divadlodramamuzikál


Československá premiéra, která se uskutečnila 6. března 1948 v pražském Divadle V + W, se nesmazatelně zapsala do divadelní historie. Divotvorný hrnec byl totiž prvním opravdovým americkým muzikálem v Evropě i u nás. Jeho úspěšný jevištní křest se odehrál v lednu 1947 na Broadwayi. Libretisté E. Harburg a F. Saidy byli blízkými přáteli J. Voskovce a J. Wericha, a proto jim s důvěrou dali své požehnání a právo nejen na překlad, ale i na autorskou úpravu. A tak se původní Finianova duha (Finian´s Rainbow) změnila v Divotvorný hrnec, z irských emigrantů se stali čeští přistěhovalci a pohádkový skřítek Og se přerodil v jihočeského vodníka Čochtana, v němž herecky exceloval Jan Werich. Velkou zásluhu na tom, že toto dílo zapustilo trvalé kořeny na české půdě, má nepochybně i melodická hudba Burtona Lanea.

V komediálním příběhu, zasazeném do pomyslného jihoamerického státu Missitucky, hraje vlastně hlavní roli hrnec plný zlata. Jihočech Josef Maršálek jej před odchodem z domova ukradne třeboňskému vodníkovi Čochtanovi v naivní víře, že díky němu v Americe snadno zbohatne a své jediné dceři Káče zajistí tak bezstarostný život. A protože zmíněný hrnec má navíc kouzelnou moc splnit tři přání, není tu nouze o překvapivé dramatické zápletky. Divotvorný hrnec není ovšem “pohádkou” v tradičním slova smyslu, protože v něm převládají ryze lidské problémy, jak ostatně napovídají už názvy písní: Jakpak je teď u nás doma?…Ten, kdo nemá rád… Množení… ad. Divadlo Na Fidlovačce uvedlo jeden z nejpopulárnějších muzikálových titulů poprvé 25. listopadu 2004.

Hrají: 

Václav Svoboda, Michaela Badínková, Marek Holý, Petr Rychlý, Iva Pazderková, Miloš Vávra, Zdeněk Maryška, Ctirad Götz, Zdeněk Palusga, Pavla Vojáčková, Břetislav Slováček, Martina Šťastná, Eliška Nezvalová, Radka Mako, Anna Brousková, Martina Randová, Vanda Chaloupková, Lukáš Pečenka, Matěj Kužel, Denny Ratajský, David Voráček, Jiří Racek, Ondřej Rychlý

Režie: Juraj Deák
Dramaturgie: Helena Šimáčková
Scéna: Martin Černý
Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková
Hud. nastudování: Ondřej Brousek
Choreografie: Martin Pacek
Pohyb. spolupráce: Denny Ratajský
Asistent režie: Monika Kobrov

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Divadla - Praha 4 Akce v MČ Praha 4

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Divotvorný hrnec- J....

Royal Court HotelPraha (780 metrů)

Union Hotel PraguePraha (791 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 102 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Novoměstská radnice v Praze Novoměstská radnice v Praze Praha 2 (1 821 m)
Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (2.1 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (1 330 m)